Pentagonul: Cel puțin 12 piloți ucraineni se antrenează în prezent pe avioane F-16. În ce țări NATO au loc antrenamentele

Data actualizării: Data publicării:
The Netherlands will transfer six more F-16 fighters to Ukraine
Piloții ucraineni care se antrenează pe F-16 au niveluri diferite de pregătire, conform Pentagonului. Foto: Profimedia Images

Un număr de „peste 12” piloți ucraineni se antrenează în acest moment pe aeronave F-16, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Patrick Ryder, în cadrul unui briefing de presă organizat miercuri seara. Piloții ucraineni se antrenează în prezent în Danemarca și SUA, a adăugat Ryder. 

„Din motive care țin de păstrarea secretului operațional, nu vă voi putea oferi numărul exact al piloților și ale locațiilor unde se desfășoaă antrenamentele și nici orarul după care se desfășoară acestea. Dar acest antrenament este adaptat fiecărui pilot în parte și el depinde de nivelul de experiență al pilotului-student. Vorbim de fluența cu care se aceștia se exprimă în limba engleză, de câte de ore de zbor are fiecare, dacă e nevoie ca cineva să treacă prin antrenament de bază sau să treacă direct la antrenament avansat”, a spus Patrick Ryder.

Reprezentantul Pentagonlui a spus că în momentul în care primele F-16 ucrainene vor fi operaționale, aceasta va însemnă că militarii ucraineni care le vor pilota vor fi suficient de bine antrenați în acel moment pentru a executa misiunile „în siguranță și într-o manieră eficientă”.

„Din câte am înțeles, unii piloți au absolvit deja programul (de pregătire pe F-16 n.r.) iar acum continuă pregătirea în Europa. Dar îi voi lăsa pe ucraineni să precizeze detalii legate de locurile unde se antrenează piloții și care e nivelul lor de calificare”, a adăugat generalul Ryder.

Recent, Olanda a anunțat că va furniza în curând Ucrainei primul dintre cele 24 de avioane de luptă F-16 promise. Autorizaţiile necesare pentru livrarea avioanelor către Ucraina au fost acordate, a declarat ministrul apărării, Kajsa Ollongren, într-o scrisoare adresată parlamentului pe care a transmis-o chiar înainte ca guvernul lui Mark Rutte să predea ştafeta, marţi, noului guvern de coaliţie format după luni şi luni de negocieri, în urma alegerilor de anul trecut.

Ministrul olandez a evitat să precizeze câte avioane vor face parte din prima livrare şi când vor ajunge acestea în Ucraina, din motive de securitate.

Anul trecut România a aprobat, printr-o decizie luată în CSAT, ca piloții ucraineni să se antreneze să zboare pe avioane F-16 în țara noastră. „Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane. Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”, conform unui comunicat emis la acea dată de Administrația Prezidențială.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
ANAF a pus ochii pe o nouă categorie de români. Cine sunt persoanele fizice și ce trebuie să facă
Digi FM
"Dacă Dumnezeu voia altceva pentru mine, m-aş fi bătut să te am". Mesajul emoționant al soției portarului...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Tom Cruise, apariție rară alături de sora sa, Marian. Cei doi au fost surprinși pe aeroport, în ziua când...
Adevarul
Șoferii români se plâng de amenzile date în Grecia: „Este prima dată în cei 11 ani, de când venim” FOTO
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Mark Zuckerberg, surf în costum cu papion, cu o bere într-o mână și drapelul SUA în cealaltă: "La mulți ani...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
De ce nu ar trebui niciodată să stropești cu apă un câine pe caniculă: „Îi vei face și mai mult rău”
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...