Pază nonstop pentru sportivii Israelului la Jocurile Olimpice. Un parlamentar de extremă stânga a îndemnat la proteste împotriva lor

Data actualizării: Data publicării:
Le président Emmanuel Macron visite le village olympique des JO Paris 2024 à Saint-Denis
O ceremonie comemorativă pentru sportivii israelieni uciși în atacul de la München din 1972 a fost mutată de la Primăria Parisului la Ambasada Israelului. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Sportivii israelieni vor primi protecție nonstop pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat ministrul de interne al Franței, după ce un parlamentar de extremă stânga a declarat că delegația israeliană nu este binevenită și a cerut proteste împotriva participării atleților.

Jocurile încep vineri pe fondul unor preocupări pronunțate de securitate într-o perioadă de tensiuni geopolitice sporite legate de războaiele din Ucraina și Gaza. Războiul Israelului împotriva Hamas care a devastat Gaza a devenit un subiect fierbinte în rândul extremei stângi a Franței, unii critici acuzând membrii pro-palestinieni de antisemitism.

Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a declarat într-un interviu TV duminică seara că sportivii israelieni vor fi protejați nonstop în timpul Jocurilor, la 52 de ani după masacrul de la Jocurile Olimpice de la Munchen, în care 11 israelieni au fost uciși de militanții palestinieni.

Darmanin a făcut aceste declarații după ce parlamentarul de extremă stângă al partidului France Unbowed (LFI) Thomas Portes a fost filmat spunând că sportivii olimpici din Israel nu sunt bineveniți în Franța și că ar trebui să existe proteste împotriva participării lor la Jocuri.

Suntem la câteva zile distanță de un eveniment internațional care va avea loc la Paris, Jocurile Olimpice. Și sunt aici să spun că nu, delegația israeliană nu este binevenită la Paris. Sportivii israelieni nu sunt bineveniți la Olimpiadă la Paris”, a spus el în aplauze, potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare.

Ministrul de Externe Stephane Sejourne a declarat luni, la o întâlnire cu omologii Uniunii Europene la Bruxelles: „Vreau să spun, în numele Franței, delegației israeliene, vă urez bun venit în Franța pentru aceste Jocuri Olimpice”.

El a spus că va sublinia acest aspect într-un apel telefonic iminent cu omologul său israelian și, de asemenea, „îi va spune că asigurăm securitatea delegației israeliene”.

Paul Benvie, unul dintre oficialii Departamentului de Stat al SUA care coordonează securitatea Jocurilor Olimpice pentru echipa SUA, a declarat pentru Reuters că sentimentul anti-israelian este „una dintre numeroasele probleme” la care se uită Washington și „parte a analizei în curs pentru a determina unde avem trebuie să ne adaptăm strategiile”.

Unii parlamentari LFI au oferit o apărare parțială a comentariilor lui Portes. Manuel Bompard, un înalt oficial de partid și parlamentar, a scris pe X că l-a susținut pe Portes „în fața valului de ură pe care îl trăiește”.

Confruntat cu încălcări repetate ale dreptului internațional de către guvernul israelian, este legitim să cerem sportivilor săi să concureze sub un steag neutru la Jocurile Olimpice”, a scris el.

Israelul neagă că a încălcat dreptul internațional în războiul său din Gaza, declanșat de un atac transfrontalier al Hamas în octombrie anul trecut.

Ca un semn al problemelor complexe de securitate din jurul delegației israeliene, o ceremonie comemorativă pentru sportivii israelieni uciși în atacul de la München din 1972 a fost mutată de la Primăria Parisului la Ambasada Israelului.

Jocurile încep cu o ceremonie de deschidere ambițioasă de-a lungul Senei, cu sportivi care vor defila în ambarcațiuni pe râu. Participarea este totuși opțională, iar oficialii israelieni au refuzat să spună dacă sportivii israelieni vor participa.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale