Pfizer a acceptat să prelungească contractul cu Uniunea Europeană pentru furnizarea de vaccin împotriva Covid-19 din 2023 până în 2026, cu reducerea numărului de doze furnizate cu 40% și cu termene mai lungi pentru furnizarea vaccinurilor. Unele țări nu sunt însă de acord cu aceste condiții, relatează Financial Times, citat de Reuters.
Aceasta, în condițiile în care Europa se confruntă cu un surplus uriaș de vaccinuri, iar mai multe țări au fost nevoite să distrugă un număr mare de doze, din cauza scăderii cererii de vaccinare.
Pe de altă parte, Pfizer insistă să fie plătită pentru dozele comandate în contract, dar care nu vor mai fi produse, ceea ce a înfuriat mai multe guverne.
Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a prezentat marți contractul modificat miniștrilor sănătății într-o întâlnire privată la Bruxelles, dar a întâmpinat rezistența a patru state membre - Polonia, Bulgaria, Ungaria și Lituania.
Țările mai bogate din UE cred că prețul vaccinului, în jur de 19 de dolari pe doză, fac ca acest contract să aibă un raport bun calitate-preț. Pfizer și Moderna au crescut prețurile vaccinurilor din UE în 2021, când țările membre erau nerăbdătoare să-și asigure dozele pentru rapel.
Contractul prevede ca Pfizer să updateze vaccinul pentru a include și noile tulpini de COVID.
Vlastimil Valek, ministrul ceh al Sănătății, a spus că majoritatea țărilor UE consideră că înțelegerea este corectă.
„Majoritatea țărilor au fost de acord. Contractul nu este rău”, a spus el.
Dar Polonia, Bulgaria, Ungaria și Lituania se opun. Cele patru țări au emis o declarație în care spun că „aceste propuneri nu prezintă o soluție finală și echitabilă la problemele surplusului de vaccin împotriva Covid-19 și nu răspund nevoilor sistemelor de sănătate, cetățenilor și intereselor financiare ale statelor membre”.
Editor : M.B.