„În Israel, când cineva eşuează, nu este sfârşitul lumii. În România şi în toată Europa, când cineva eşuează este un ratat. Şi nimeni nu mai vrea să lucreze cu el. Dar acel om o poate lua de la capăt, eşecul nu este o ruşine”. Ambasadorul Tamar Samash îşi încheie misiunea de la Bucureşti şi cariera diplomatică şi a acordat un ultim interviu în această calitate, pentru Digi24. Declaraţia de mai devreme îi aparţine şi restul discuţiei despre cum sunt evreii poate fi urmărită astăzi, după film, la emisiunea Paşaport diplomatic.
Cristina Cileacu: Vorbiţi româneşte şi ştiţi ce înseamnă „să moară şi capra vecinului”. Nu prea am văzut acest lucru în Israel, dimpotrivă, dacă eşuezi eşti încurajat să te ridici şi să o iei de la capăt.
Tamar Samash: Aşa este.
Cristina Cileacu: Este acest lucru ceva înnăscut sau este ceva pe care îl poţi învăţa?
Tamar Samash: Cred că este ceva ce poate fi învăţat. Dar este vorba despre mentalitatea societăţii din jurul tău. În Israel, când cineva eşuează, nu este sfârşitul lumii. Poate să o ia de la capăt. Mai ales în noul fel în care vedem acum lucrurile, ceea ce numim Start-up Nation. Dacă un tânăr are o idee şi reuşeşte să atragă investitori, încearcă să o implementeze şi nu funcţionează. Aşa că vor relua de la capăt, au deja experienţa eşecului şi ştiu ce nu au de făcut data viitoare. Ştiu investitori care spun: dacă vine cineva la mine şi nu are deja un eşec la activ, nu îl vreau. Vreau pe cineva care de data aceasta va face lucrurile bine. Şi nu doar în România, ci în Europa, când cineva eşuează este un ratat. Atât. Şi nimeni nu mai vrea să mai lucreze cu el mai departe. Aşa că este ceva ce trebuie să înveţe societatea. Dacă cineva nu reuşeşte din prima, sau chiar dacă a reuşit, dar apoi a eşuat, acel om o poate lua de la capăt. Şi nu este nicio ruşine în a eşua.
Ultimul interviu pe care l-a acordat în calitate de ambasador al Israel, Tamar Samash, pentru Digi24, poate fi urmărit în această seară, după film, la emisiunea Paşaport diplomatic.