Partidul de guvernământ al Georgiei a acuzat vineri Statele Unite că duc o politică de „amenințări și șantaj”, după ce Washingtonul a anunțat noi restricții privind vizele. Măsura a fost anunțată de Antony Blinken după ce parlamentul georgian a adoptat un proiect de lege privind „agenții străini”.
Proiectul de lege, care ar impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțarea lor din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”, a declanșat o criză politică în țara din Caucazul de Sud și amenință legăturile sale istorice puternice cu Washington, notează Reuters.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat joi că Washingtonul lansează o revizuire a cooperării cu Georgia și impune restricții la vizele persoanelor „responsabile sau complice de subminarea democrației în Georgia”, precum și a membrilor familiilor acestora.
Blinken a spus că proiectul de lege, care a declanșat ample proteste de stradă în Georgia, de peste o lună, va „înăbuși exercitarea libertăților de asociere și de exprimare” și va împiedica activitatea organizațiilor media independente.
Partidul de guvernământ „Visul Georgian” a transmis pe Facebook că restricțiile privind vizele nu sunt „nimic altceva decât o încercare grosolană de a restricționa independența și suveranitatea Georgiei”.
„Niciun șantaj nu ne poate obliga să mergem împotriva țării noastre”, se spune în comunicat.
SUA este „comică”
Șeful grupului parlamentar al partidului de guvernământ a spus că mișcarea SUA este „comică” și că va restrânge independența Georgiei.
„Independența țării nu este de vânzare pentru nicio viză”, a scris Mamuka Mdinaradze pe Facebook.
Germania și Franța și-au exprimat săptămâna aceasta profunda îngrijorare cu privire la calea urmată de Georgia, iar Uniunea Europeană a cerut ca Tbilisi să retragă proiectul de lege, spunând că măsura va anula ambițiile națiunii de a adera la blocul european.
Proiectul de lege a fost aprobat de parlamentul Georgiei săptămâna trecută. Acesta a fost respins de președinte, dar partidul ”Visul Georgian” a transmis vineri că va începe procedura de anulare a vetoului săptămâna viitoare.
Opoziția față de proiectul de lege a declanșat unele dintre cele mai mari proteste din Georgia, de când și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică în urmă cu mai bine de 30 de ani.
Și Rusia a acuzat SUA de șantaj
Criticii din țara cu 3,7 milioane de locuitori o numesc „legea sovietică”, asemănând-o cu legislația folosită de Moscova pentru a reprima disidența. Bruxelles și Washington o prezintă ca fiind autoritaristă și de inspirație rusă.
Un grup de partide de opoziție a emis o declarație în care aplaudă decizia SUA, spunând că aceasta va „proteja constituția, suveranitatea și libertatea Georgiei, precum și viitorul european și euro-atlantic al țării noastre”.
Rusia neagă orice asociere directă cu proiectul de lege, dar a acuzat joi SUA de șantaj, după ce Washingtonul a trimis semnale că ar putea reduce ajutorul pentru Tbilisi și poate introduce sancțiuni.
Georgia a beneficiat de aproximativ 6 miliarde de dolari în pachete de ajutor din SUA, de la începutul anilor 1990. Secretarul de stat adjunct al SUA, James O'Brien, a declarat luna aceasta că Washingtonul va revizui un pachet de ajutor de 390 de milioane de dolari pentru Georgia din cauza proiectului de lege.
Editor : M.I.