Parlamentul European a devenit centru de testare pentru cazurile de COVID-19

Data publicării:
parlamentul european (steagul romaniei) - © European Union 2014 - European Parliament

Parlamentul European cu sediul la Strasbourg a devenit un vast centru de depistare a cazurilor de contaminare cu noul coronavirus, capabil să realizeze aproximativ 2.000 de teste pe zi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Pompieri instalaţi într-un cort, lângă drapelele celor 27 de ţări ale Uniunii Europene din faţa impunătoarei clădiri a Parlamentului European din acest oraş din estul Franţei, foarte afectat de coronavirus, verifică dacă persoanele venite să se testeze, conform trimiterii medicale şi a programării, nu prezintă cumva simptome ale bolii.

În caz de febră, tuse sau alt simptom, pacientul va fi izolat şi pus în contact cu SOS Medecins, un serviciu medical de urgenţă.

Cei fără simptome pot coborî de-a lungul rampei de acces utilizate de obicei de maşinile deputaţilor din Parlamentul European pentru a se deplasa la cantină.

Pereţi despărţitori albi au înlocuit aici mesele pentru a forma 21 de încăperi ocupate de patru laboratoare pentru analize, de la secretariatul cu birouri şi până la săli unde se fac prelevări.

Un pacient este testat astfel în doar câteva minute, iar în circa 24 de ore va şti dacă este sau nu purtător de virus.

"Am plasat nişte indicatoare de semnalizare pentru ca persoanele care ies din clădire să nu se intersecteze cu cele care intră", explică Alexandra De Wael, inginer constructor al Parlamentului European, a cărei muncă decurge în colaborare cu prefectura departamentului Bas-Rhin, Agenţia Regională a Sănătăţii (ARS) şi municipalitatea.

La începutul lunii aprilie, preşedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, propusese ca în absenţa sesiunilor plenare lunare ale eurodeputaţilor, imensa clădire din Strasbourg să fie pusă la dispoziţia celor care luptă împotriva epidemiei de coronavirus.

Luni, în prima zi de funcţionare a centrului, a fost testat un mic grup de 15 persoane. Creşterea numărului de testări urmează să se facă pe măsura extinderii cercetărilor "persoanelor de contact", adică a celor care au fost în apropierea unei persoane bolnave cel puţin 15 minute fără protecţie.

"Pentru un pacient simptomatic există riscul de a trebui detectate 20 de persoane de contact, ceea ce poate să transforme testarea într-un foarte mare aflux", explică Pascal Wittersheim, farmacist biolog al laboratorului Biogroup.

Testele realizate în Parlamentul European sunt aşa-zisele teste PCR, care permit să se detecteze dacă cineva este purtător de virus în ziua testului. Testul respectiv trebuie să fie făcut în săptămâna care urmează contactului cu persoana bolnavă.

Regiunea Grand-Est va putea face de acum înainte până la 18.000 de teste zilnic în 220 de locuri de prelevare. Cu 2.000 de prelevări posibile, centrul din Parlamentul European are cea mai mare capacitate.

Potrivit doctorului Dan Sellam, preşedinte al SOS Medecins Strasbourg, "este foarte important să reuşim să detectăm pacienţii, să-i urmărim şi să-i izolăm de restul populaţiei". "Să sperăm că aceasta este suficient şi că se va putea relua o viaţă ceva mai normală", adaugă el, dar "COVID ne-a învăţat prudenţa medicală".

Parlamentul European, ale cărui bucătării servesc în paralel la pregătirea a 500 de mese pe zi pentru persoanele aflate în nevoie, şi-a împrumutat sediul în principiu până la sfârşitul lunii iulie. În septembrie, eurodeputaţii ar urma să se întoarcă la muncă.

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, apel către Marcel Ciolacu pentru a-și recupera băieții: ”Legea nu se aplică, copiii mei...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
casă în Notting Hill, Londra.
Scandal imobiliar la Londra: o bogătașă georgiană acuză că i-a fost vândută o vilă istorică plină de molii...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
James Van Der Beek, idolul adolescenților din anii '90, are cancer. Tatăl a 6 copii, acesta nu și-a anunțat...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului