Joi au sosit primele vești bune din Grecia, unde sute de pompieri, inclusiv din România, luptă cu incendiile. Focarul din Corint a fost stins complet, în timp ce în apropierea Atenei, flăcările sunt sub control. Cele mai mari probleme sunt acum pe insula Rhodos, unde focul nu poate fi încă stăpânit și unde pompierii sunt ajutați de zece avioane și elicoptere.
Dezastrul prin care trece Grecia a declanșat un efort comun la nivelul Uniunii Europene: pompieri din țări ca România, Franța, Italia, Slovacia și Polonia au fost trimiși în ajutorul colegilor eleni, care primesc acum sprijin și din partea Israelului.
Miercuri, două incendii de pădure, amplificate de vântul puternic, au făcut ravagii la vest de capitala Greciei, în timp ce un alt incendiu s-a declanşat pe insula turistică Rhodos, fără a ameninţa însă zonele rezidenţiale, au anunţat pompierii greci.
O sută douăzeci de pompieri, ajutaţi de patru avioane utilitare şi trei elicoptere, au luptat contra flăcărilor în regiunea din jurul staţiunii balneare Loutraki, la aproximativ 80 de kilometri de Atena.
Focul se deplasa către regiunea din jurul istmului Corint, potrivit agenţiei de presă ANA. Pompierii au reuşit să ţină focul la o distanţă sigură de rafinăriile din zona industrială maritimă aflată la vest de Atena.
Într-o altă zonă, în pădurea Dervenohoria, la 50 km nord de Atena, „importante forţe terestre au fost desfăşurate încă de la primele ore ale zilei, împreună cu cinci avioane utilitare şi opt elicoptere”, a precizat un purtător de cuvânt al pompierilor greci, Vasilis Vathrakogiannis.
Pe insula Rhodos (sud-estul Greciei), un incendiu de pădure s-a declanşat marţi după-amiază şi avansează către centrul insulei, însă „fără a ameninţa pentru moment zonele rezidenţiale”, a subliniat purtătorul de cuvânt citat. Pentru ţinerea sub control a flăcărilor au fost desfăşuraţi 86 de pompieri, trei avioane utilitare şi trei elicoptere.
Mecanismul european de protecţie civilă a fost activat şi patru avioane utilitare din Franţa şi Italia au sosit în Grecia marţi.
Începând de joi Grecia va fi afectată de un nou val de caniculă, cu temperaturi maxime de 44 de grade Celsius. Pompierii au avertizat cu privire la „riscul extrem de ridicat” în special în regiunea Atenei, în insula Creta şi în sudul peninsulei Peloponez.
Toate siturile arheologice, parţial închise până duminică
„Din cauza temperaturilor ridicate, orarele siturilor arheologice (...) vor fi modificate, ele urmând să fi închise între orele 12:00 şi 17:30”, potrivit unui comunicat al ministerului.
În plus, din cauza unei opriri, deja anunţate, a activităţii gardienilor de la Acropola Atenei, situl va rămâne închis până la sfârşitul zilei, de joi până duminică.
Separat, premierul elen Kyriakos Mitsotakis a îndemnat joi la „vigilenţă absolută” în faţa unui nou episod de caniculă care loveşte Grecia, cu temperaturi care ar urma să atingă între 44 şi 45 de grade Celsius în acest sfârşit de săptămână.
„Este nevoie de vigilenţă absolută (...) căci momentele dificile nu au trecut”, a avertizat şeful guvernului elen, care a vizitat Ministerul Mediului. „Ne vom confrunta cu un nou episod de caniculă” şi cu „o posibilă intensificare a vântului”. Din cauza caniculei, începând de luni s-au produs incendii violente în jurul capitalei Atena, care au fost amplificate de vânt.