Papa Francisc spune că furnizarea de arme pentru Ucraina este legitimă și morală: „Autoapărarea este o expresie a iubirii de patrie”

Data actualizării: Data publicării:
Papa Francisc.
Papa Francisc. Foto: Profimedia Images

Papa Francisc a declarat, joi, că furnizarea de armament Ucrainei este legitimă din punct de vedere moral pentru a putea ajuta această țară să se apere de agresiunea rusească, relatează Reuters.

Liderul Bisericii Catolice a făcut declarațiile la bordul avionului cu care se întoarce din Kazahstan, după o călătorie de trei zile în Asia Centrală pentru un summit al liderilor religioși.

Papa a îndemnat și partea ucraineană la un eventual dialog, chiar dacă va trebui „să se țină de nas” și chiar dacă va fi dificil.

Într-o conferință de presă de 45 de minute, Papa a fost întrebat dacă este corect din punct de vedere moral ca țările partenere ale Ucrainei să-i furnizeze acesteia armament.

„Aceasta este o decizie politică, ea poate fi morală, poate fi moral acceptabilă, dacă se face în condițiile moralității”, a spus Papa Francisc. El a elaborat, apoi, făcând referire la principiile „războiului drept” ale Bisericii Romano-Catolice, care permit o folosire proporțională a armamentului mortal, atâta vreme cât se face pentru autoapărare în fața unei țări agresoare.

„Autoapărarea nu este doar îngăduită, ci este o expresie a iubirii față de patrie. Cineva care nu se apără, care nu apără ceva, înseamnă că nu iubește acel lucru. Acela care apără ceva, iubește acel ceva”, a spus Papa.

Referitor la care este diferențe între moralitate și imortalitate atunci când sunt furnizate arme unei țări, Francisc a spus:

„Poate să fie imoral dacă intenția este declanșarea războiului sau vânzarea de armament uneu țări care nu mai are nevoie de el. Motivația din spatele deciziei de furnizare de arme este cea care stabilește caracterul moral al acesteia”, a adăugat Episcopul Romei.

Papa a fost întrebat și dacă Ucraina ar trebui să negocieze cu statul agresor sau dacă există o „linie roșie” pe care Ucraina ar trebui s-o stabilească de la bun început. 

„Este mereu dificil să faci dialog cu țările care au pornit un război. Este dificil, dar nu ar trebui să fie exclus. Eu nu aș exclude dialogul cu nicio putere aflată în război, chiar și dacă este vorba de un agresor. Uneori trebuie să porți un astfel de dialog, chiar dacă te ții de nas.

Dialogul este mereu un pas înainte, cu o mână întinsă, întotdeauna. Altfel, închidem singura ușă rezonabilă către pace. Uneori, agresorul nu acceptă dialogul. Ce păcat! Dar dialogul trebuie dus la bun sfârșit, sau măcar oferit. Asta face bine celui care îl oferă”, a spus liderul Bisericii Catolice.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...