Papa Francisc a denunțat războiul „nebun și tragic” din Ucraina, în Kazahstan, la evenimentul la care trebuia să participe și Kirill

Data publicării:
Papa Francisc și Tokaev
Liderul Bisiericii Catolice este în vizită în Kazahstan unde participă la cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale. Foto: Profimedia Images

Papa Francisc a denunțat, marți, invazia rusească a Ucrainei despre care a spus că este un război „nebun și tragic”, în cadrul unui eveniment la care trebuia să participe și patriarhul rus, Kirill, dar care și-a anulat participarea din motive necunoscute. Liderul Bisiericii Catolice este în vizită în Kazahstan unde participă la cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale.

„Vin în momentul războiului nebun şi tragic provocat de invadarea Ucrainei, în vreme ce alte confruntări ameninţă epoca noastră. Vin să amplific strigătul atâtor persoane care imploră pacea”, a declarat Papa de la Roma în discursul său în faţa autorităţilor şi a corpului diplomatic în capitala kazahă, Nur-Sultan.

„Trebuie evitat să se accentueze rivalităţile şi să fie întărite blocurile opuse. Avem nevoie de conducători care, la nivel internaţional, să le permită popoarelor să se înţeleagă şi să dialogheze, şi să facă să se nască un nou «spirit de la Helsinki»”, a continuat papa, referindu-se la acordurile din 1975. Semnate la finalul conferinţei de la Helsinki privind securitatea şi cooperarea în Europa, aceste acorduri au consacrat destinderea între occidentali şi sovietici după decenii de Război Rece.

Pentru „întărirea multilateralismului”, papa a insistat pe necesitatea de a dialog „cu toţi”, într-o aluzie implicită la Rusia, în contextul în care Sfântul Scaun se străduieşte din februarie să menţină un contact diplomatic cu Moscova, în acelaşi timp denunţând un război „crud şi nebunesc”.

În acelaşi discurs, papa a lăudat atuurile Kazahstanului, „ţară de întâlnire” între numeroase grupuri etnice, situată la „răscrucea unor importante noduri geopolitice”, văzând în ea un „laborator multicultural unic”.

Reluând marile teme ale pontificatului său, papa Francisc a salutat „renunţarea de către Kazahstan la armele nucleare”, precum şi „politicile enegetice şi de mediu axate pe decarbonizare” ale acestui stat, dialogul interreligios sau „afirmarea valorii vieţii umane prin abolirea pedepsei cu moartea”, intrată în vigoare în ianuarie 2021.

El a vorbit, de asemenea, de „procesul de democratizare ce vizează întărirea competenţelor parlamentului şi ale autorităţilor locale”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...