Papa Francisc îi critică pe Kamala Harris și Donald Trump. Suveranul Pontif îi îndeamnă pe americani să aleagă răul cel mai mic

Data actualizării: Data publicării:
Papa Francisc
Papa Francisc. Foto: Profimedia Images

Papa Francisc l-a criticat vineri pe Donald Trump pentru planul său de a deporta milioane de imigranți și pe Kamala Harris pentru poziția ei de susținere a dreptului la avort. Întrebat despre alegerile prezidențiale din SUA în zborul său înapoi la Roma din Singapore, acesta a spus că a nu primi imigranți este un păcat „grav” și a asemănat avortul cu un „asasinat”, informează The Guardian

El a spus că cei catolici din SUA vor trebui să „aleagă răul mai mic” atunci când vor vota în noiembrie, fără a detalia. Francisc vorbea într-o conferință de presă cu jurnaliştii după un tur de 12 zile prin Asia de Sud-Est și Oceania.

Deși papa nu a folosit numele lui Trump sau cel al Kamalei Harris, s-a referit în mod special la politicile și stilul lor. În ciuda faptului că i-a criticat pe ambii candidați, el a spus că catolicii ar trebui să voteze. „A nu vota este urât”, a declarat pontiful în vârstă de 87 de ani: „Nu este bine. Trebuie să votați.”

„Trebuie să alegi răul mai mic”, a continuat el. „Cine este răul mai mic? Acea doamnă, sau acel domn? Nu știu. Toată lumea, în conștiință, [trebuie] să se gândească și să facă asta”, a mai spus el. 

Catolicii americani, în număr de aproximativ 52 de milioane la nivel național, sunt adesea văzuți ca alegători decisivi. În unele state, inclusiv Pennsylvania și Wisconsin, mai mult de 20% dintre adulți sunt catolici. Francisc, liderul a aproximativ 1,4 miliarde de catolici la nivel global, este de obicei atent în privința alegerilor politice naționale. Cu toate acestea, el critică frecvent avortul, care este interzis de învățătura catolică, în termeni tăioși.

De asemenea, el a criticat anterior retorica anti-imigrantă a lui Trump. În timpul alegerilor din 2016, el a spus că Trump „nu e creștin” în opinia sa. Vineri, Francisc a spus că politicile ambilor candidați sunt „împotriva vieții”: „Fie că este cel care alungă migranții, fie cel care ucide copii, amândoi sunt împotriva vieții”, a spus acesta.

Trump a promis că va reprima imigrația ilegală și va deporta milioane de imigranți care se află deja în SUA dacă va fi ales pentru un al doilea mandat ca președinte. De asemenea, el a refuzat să excludă construirea de lagăre de detenție pentru imigranții fără acte.

Harris a promis că va semna orice legislație adoptată de Congres pentru a restabili protecția națională pentru accesul la avort, care a fost respinsă de Curtea Supremă a SUA în decizia Dobbs din 2022.

Cei doi candidați s-au luptat miercuri pe ambele probleme în prima lor dezbatere televizată. Majoritatea sondajelor arată o cursă strânsă, Harris conducând ușor. Papa a numit imigrația „un drept”, citând pasaje din Biblie care îi numesc pe orfani, văduve și străini trei tipuri de oameni de care societatea trebuie să aibă grijă. „A nu da bun venit migranților este un păcat”, a spus Papa: „Este grav.”

Francisc a spus că avortul „ucide o ființă umană”. El a mai adăugat faptul că nu pot exista scuze pentru un avort. „Este un asasinat”, a spus el. „Despre aceste lucruri trebuie să vorbim clar. Nu <<dar>> sau <<oricum>>”.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
10.000 lei amendă pentru proprietarii de apartamente care își supără vecinii. Ce nu au voie să facă?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...