Pakistan dă afară refugiații afgani. 1,7 milioane de oameni trebuie să plece din țară până în noiembrie

Data actualizării: Data publicării:
refugiați afgani
„Dacă nu pleacă... atunci toate agențiile de aplicare a legii din provincii sau guvernele federale vor fi folosite pentru a-i deporta”. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Pakistanul a ordonat tuturor solicitanților de azil afgani, care sunt ilegali în acest moment, în jur de 1,7 milioane de oameni, să părăsească țara până în noiembrie. Tensiunile între cele două țări vecine cresc, la fel și atacurile teroriste, transmite BBC.

O creștere a atacurilor de-a lungul graniței celor două țări, pe care Islamabad o atribuie militanților care operează din Afganistan, a escaladat tensiunile în acest an. De asemenea, această creștere a alimentat resentimente în Pakistan, care a anunțat marți o represiune împotriva migranților „ilegali”.

Guvernul taliban a cerut Pakistanului să-și regândească mișcarea „inacceptabilă”

Conducătorii Afganistanului au negat în mod repetat că oferă refugiu militanților care vizează Pakistanul. Săptămâna trecută, o explozie la o moschee din orașul Mastung, lângă granița cu Afganistanul, a ucis cel puțin 50 de persoane în timpul unei sărbători religioase. Ministrul de Interne al Pakistanului, Sarfraz Bugti, însă nu pare să facă referire directă la acest tragic incident și nici la un alt atac, care a avut loc în provincia Balochistan, când a anunțat marți ordinul de represiune împotriva afganilor „ilegali”.

Dreptul de a căuta refugiu într-o țară străină este consacrat în dreptul internațional. Pakistanul a primit sute de mii de refugiați afgani în decenii de război, mai ales de când talibanii au revenit la putere în Afganistan în 2021.

1,3 milioane de afgani sunt înregistrați ca refugiați, în timp ce alți 880.000 au primit statutul legal, potrivit ONU

Dar alte 1,7 milioane de oameni se află în țară „ilegal”, a susținut marți Bugti, o aparentă referire la cei care nu au obținut încă statutul de refugiat. El a spus că acei oameni vor trebui să părăsească țara până la sfârșitul lunii, fie voluntar, fie printr-o deportare forțată.

„Dacă nu pleacă... atunci toate agențiile de aplicare a legii din provincii sau guvernele federale vor fi folosite pentru a-i deporta”, a spus el, potrivit rapoartelor presei de stat. El nu a oferit mai multe detalii despre cum va avea loc o astfel de operațiune.

El a anunțat, de asemenea, un grup de lucru care vizează identificarea și confiscarea afacerilor private și a bunurilor afganilor „ilegali” din țară.

Dar refugiații afgani „nu sunt implicați în problemele de securitate ale Pakistanului”, a declarat Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al administrației talibane din Kabul. „Atâta timp cât părăsesc Pakistanul în mod voluntar, acea țară ar trebui să-i tolereze”, a spus Mujahid pe X, fostă Twitter.

Oficialii afgani din Pakistan au spus că autoritățile locale au început deja să atragă refugiații afgani atât cei cu statut legal, cât și cei fără statut, să rămână.

Într-o declarație pe X, cunoscută anterior ca Twitter, ambasada Afganistanului a transmis că peste 1.000 de afgani au fost reținuți în ultimele două săptămâni.

Provincia Balochistan de lângă granița Pakistanului este o zonă care a fost frecvent lovită de luptători înarmați, inclusiv Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP) sau talibanii pakistanezi și gruparea militantă Statul Islamic.

La începutul acestei luni, cel puțin 11 persoane - inclusiv un lider musulman proeminent - au fost rănite într-o explozie în același district.

APP a raportat că, în cele din urmă, Islamabad a dorit ca toți afganii din țară să plece, chiar și cei cu statut legal și permise de ședere în Pakistan. Agenția de stat pakistaneză a citat surse guvernamentale.

Bugti a spus că au avut loc 24 de atentate sinucigașe de-a lungul graniței cu Pakistanul din ianuarie, din care mai mult de jumătate le-a atribuit militanților care operează din Afganistan.

El a anunțat restricții mai dure asupra afganilor care intră în Pakistan de la 1 noiembrie, spunând că numai vizitatorii cu vize și pașapoarte vor avea voie să intre.

Este obișnuit ca afganii care trec în Pakistan pe la frontierele terestre să-și utilizeze cărțile naționale de identitate ca document de călătorie. Există un număr semnificativ de afgani care cer documente pentru a intra în Pakistan, iar obținerea de vize și pașapoarte s-a transformat într-un proces care durează chiar luni de zile.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singura gară din România, punct de frontieră pentru două țări. O bijuterie inspirată din Veneția și o...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic