„Ori ajungi în Europa, ori mori pe mare”. Poveștile copiilor care riscă totul pentru o viață mai bună și pentru a-și ajuta familia

Data publicării:
copil migrant
„Ori ajungi în Europa, ori mori pe mare. Există o singură opțiune”, spun migranții copii și adolescenți care își riscă viața urcându-se în bărcile gonflabile cu care speră să ajungă într-o țară unde viața e mai bună și sigură. FOTO: Profimedia Images

„Ori ajungi în Europa, ori mori pe mare. Există o singură opțiune”, spun migranții copii și adolescenți care își riscă viața urcându-se în bărcile gonflabile cu care speră să ajungă într-o țară unde viața e mai bună și sigură. Unii dintre ei nu ajung la destinație și mor în Mediterană, alții sunt opriți de cei care îi descoperă în timp ce negociază cu traficanții de migranți.

O echipă BBC a stat de vorbă cu mai mulți adolescenți care fost salvați de pe o barcă gonflabilă, la scurt timp după cea mai mare tragedie din Marea Mediterană. La mijlocul lunii iunie, nava pe care se aflau aproximativ 750 de oameni s-a scufundat în largul coastelor Greciei. Dintre aceștia, 81 au murit și câteva sute nu au mai fost găsiți.

Tragedia nu a schimbat planurile altor tineri care doreau să ajungă în Europa. Au fost la un pas să își piardă viața, dar salvarea le-a venit de la ONG-ul SOS Mediterranée.

Băieții, majoritatea din Gambia, au fost pe mare timp de 15 ore, venind din  orașul libian Castelverde, lângă Tripoli. Ei au povestit că la un moment dat mai mulți tineri se luaseră la bătaie în barca supra-aglomerată, deoarece unii voiau să continue drumul, iar alții să se întoarcă și să încerce altă dată.

Nu aveau apă și mâncare, iar unii nici nu știau să înoate. Aveau la ei doar câteva roți cu care sperau să se salveze în caz de naufragiu. Când au fost urcați pe nava de salvare, unul dintre băieți a luat mâna unuia dintre salvatori și s-a gândit: „Acum am intrat în Europa”, a povestit el.

Pe nava de salvare a SOS Mediterranée li s-au făcut controale medicale și au primit haine noi și provizii. Organizația de caritate a sesizat autoritățile italiene, care i-a îndreptat spre Bari.

Migranții au spus reporterilor BBC că știau cu ce riscuri se vor confrunta. Unii nu erau la prima încercare de a ajunge în Europa. Unii au evitat moartea, fiind salvați din bărci aproape să se scufunde și întorși în Libia. „De șapte ori am încercat”, a spus un tânăr de 17 ani.

Fiecare dintre migranții de pe nava de salvare are prieteni care au murit în timpul unei călătorii similare, unii dintre ei chiar în tragedia din largul coastei Greciei. Asta însă nu i-a făcut să renunțe. „Ori ajungi în Europa, ori mori pe mare. Nu există altă opțiune”, spune un adolescent.

În timpul reportajului BBC, SOS Mediterranée a primit de la agenția Frontex o alertă despre o barcă gonflabilă cu migranți aflați în dificultate. Peste 80% dintre membrii grupului sunt minori neînsoțiți. Mulți dintre băieți au mai făcut această călătorie periculoasă, plecând de acasă cu speranța că vor face bani pentru a-i trimite familiei. Mulți spun că și-au pierdut unul sau ambii părinți și, în calitate de fii mai mari au ajuns să fie responsabili pentru susținerea celor dragi. Majoritatea sunt din Gambia.

Mulți dintre băieți, unii dintre ei din Libia, spun că au apelat la rețele de traficanți și că i-a costat călătoria câte 570 de lire sterline. Majoritatea s-au împrumutat pentru a obține acești bani, iar alții au muncit pentru traficanți. Au plecat de acasă doar cu hainele de pe ei, nu au alte bunuri personale.

Suma, unul dintre adolescenți, a povestit că nu știa că în barcă vor fi atâtea persoane. I se spusese că vor fi până la 60 de persoane în barc, dar numărul real ajunsese la 90.

Adama, un alt băiat, a povestit că este unul dintre cei 94 de supraviețuitori de pe o barcă în care se aflau 125 de pasageri și care s-a scufundat.

Mulți dintre băieți nu știu ce vor face atunci când vor ajunge în Europa, dar spun că o văd ca pe un loc sigur și stabil, unde să se poată întoarce la școală și să găsească un loc de muncă bun.

Marea Mediterană este principala rută de migrație către Uniunea Europeană. Potrivit Frontex, în primele cinci luni ale acestui an, numărul de traversări s-a dublat față de aceeași perioadă din 2022, ajungând la 50.318, cel mai mare număr înregistrat din 2017.

Potrivit cifrelor Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați, de la începutul ui 2023, peste 64.000 de persoane au sosit în Italia după ce au traversat Marea Mediterană.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...