Plutește un aer de tristețe în Bandali, un mic sat din Kashmirul Pakistanez, din care 50 de oameni au pornit în căutarea unei vieți mai bune în străinătate. Familiile acestora își stăpânesc cu greu lacrimile, în lipsa unor informații clare despre ce s-a întâmplat cu cei dragi lor, toți aflați la bordul vasului scufundat în Mediterana, relatează CNN.
Nava pe care se aflau oamenii s-a scufundat săptămâna trecută în largul coastelor Greciei. Aproximativ 750 de bărbați, femei și copii se aflau pe ambarcațiune, potrivit datelor furnizate de Agenția Națiunilor Unite pentru Migrație (OIM). Dintre aceștia, circa 81 de persoane au murit și alte câteva sute sunt dispărute, potrivit autorităților grecești.
Autoritățile din Pakistan confirmă că peste 300 dintre cetățenii țării au murit în tragedia din Mediterana, fără a da mai multe detalii despre sursa informației. Joi, Agenția Federală de Investigații din Pakistan a confirmat însă 92 de decese în acest incident și a colectat mostre de ADN de la membrii familiilor care au raportat dispariția celor dragi, pentru a ajuta la identificarea victimelor.
Bandali, un sat cu o populație de 12.000 de locuitori, este doar una dintre numeroasele comunități pakistaneze afectate în urma naufragiului. Aproximativ 22 de persoane din acest sat sunt încă date dispărute, potrivit locuitorilor.
În timp ce autoritățile din Grecia încearcă să contabilizeze morții, așteptarea chinuie familiile pakistaneze
Saeed Anwar a declarat că patru membri ai familiei sale au dispărut, printre care și fratele său Abdul Jabbar. Un selfie pe care aceștia l-au trimis înainte de dispariție îi arată zâmbind pe cei patru bărbați, care își doreau enorm să ajungă în Europa.
Jabbar, în vârstă de 36 de ani, a plătit unei călăuze peste 7.500 de dolari, cu speranța că va ajunge în Italia și le va putea oferi fiicelor sale un viitor mai bun, a declarat Anwar pentru CNN.
Pakistanul, o națiune de aproximativ 220 de milioane de locuitori, se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii. Locurile de muncă sunt puține, inflația este în creștere, iar produsele de bază, alimentele și combustibilul sunt din ce în ce mai scumpe.
Traseul exact pe care Jabbar și cei trei membri ai familiei sale l-au urmat nu este clar. Se știe doar că au ajuns în Libia cu câteva zile înainte de a pleca cu barca în Europa, având Italia drept țintă finală.
Discuțiile dintre Anwar și Jabbar din zilele premergătoare tragediei arată condițiile precare în care migranții erau ținuți înainte de plecare de către membrii rețelelor de contrabandiști. Într-un videoclip pe care Anwar l-a primit de la fratele său din Libia pot fi văzuți aproximativ 100 de bărbați dormind înghesuiți pe podea, într-o încăpere neîncăpătoare.
O călătorie periculoasă
"Traficanții de persoane îi țineau pe refugiați flămânzi și 72 de ore și uneori le dădeau o dată pe zi niște pâine", a mai spus Anwar, adăugând că aceștia erau ținuți în "îngrămădeală".
Supraviețuitorii ajunși în Grecia au declarat pentru CNN că ambarcațiunea era complet neîncăpătoare, iar oamenii erau înghesuiți pe trei punți. Aceștia spun că cel mai rău era pe cea mai joasă dintre punți, unde era aproape imposibil pentru oameni să se miște. Iar mulți dintre pakistanezi se aflau pe această punte inferioară a bărcii, au întărit supraviețuitorii.
Marea Mediterană, în special numeroasele insule sudice ale Greciei, sunt o rută cheie pentru migranții și refugiații care încearcă să fugă de conflictele politice și de sărăcia din Orientul Mijlociu, Asia și Africa.
Autoritățile grecești au negat informațiile potrivit cărora ambarcațiunea s-ar fi răsturnat, după ce paza de coastă a somat-o să tragă la țărm. Cu toate acestea, autoritățile grecești au fost criticate pentru modul în care au gestionat dezastrul, iar țările europene au fost trase la răspundere pentru atitudinea față de migranți.
Autoritățile au declarat inițial că paza de coastă a păstrat distanța față de ambarcațiune, dar că asistența lor "a fost refuzată", după ce au aruncat o frânghie pe vas pentru "verifica dacă are nevoie de ajutor".
Însă Tarek Aldroobi, un bărbat care avea trei rude la bord, a declarat pentru CNN că a văzut autoritățile grecești tractând vasul cu frânghii - și spune că acestea erau fixate în "locuri greșite", ceea ce a dus la răsturnarea acestuia.
În Bandali, familiile se roagă pentru cei dragi care au dispărut
În Bandali, locuitorii se roagă pentru cei dispăruți și familiile lor. Poveștile cu oameni care pleacă în căutarea unei vieți mai bune sunt extrem de numeroase și dureroase. Raja Aqeel, un comerciant pakistanez, povestește că și fratele său trebuia să plece în Libia, dar, "din fericire", a supraviețuit, deoarece nu s-a urcat la bordul nefericitei ambarcațiuni care s-a scufundat.
Acum, Aqeel încearcă cu disperare să își aducă fratele acasă, la trei luni după ce acesta a pornit în călătoria sa spre Europa.
În timp ce autoritățile grecești au numărat 81 de morți, sute de persoane sunt în continuare date dispărute, ceea ce face din această catastrofă una dintre cele mai grave de acest fel din Marea Mediterană, potrivit comisarului european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.
Cum se raportează UE la situația migranților
Ylva Johansson condamnă traficul și traficanții de migranți.
"Ei nu îi trimit în Europa, ci îi trimit spre moarte, a spus oficialul UE. "Asta fac ei și este absolut necesar să prevenim acest lucru".
Autoritățile pakistaneze susțin că au început să ia măsuri drastice împotriva rețelelor de trafic de persoane din țară, arestând peste 20 de contrabandiști și traficanți.
Autoritățile au pus la punct echipe speciale în Islamabad, dar și în Lahore, Gujrat, Gujranwala și Rawalpindi, pentru a reține alți suspecți de trafic de persoane.
Comisia pentru drepturile omului din Pakistan a informat luni, într-o declarație, că decesele cauzate de naufragiu puteau fi evitate și a cerut autorităților "să își asume responsabilitatea pentru dezastru". Totodată, Comisia a semnalat "că lipsa de oportunități economice în țară obligă tot mai mulți oameni să își încerce norocul plecând pe aceste rute fără a fi conștienți de riscuri".
Tragedia "ar trebui să fie o aducere-aminte dureroasă pentru Pakistan, care nu a reușit să oprească o încălcare gravă și de lungă durată a drepturilor omului", au mai spus membrii Comiei.
Editor : Andreea Smerea