Orașul din Turcia în care supraviețuitorii cutremurelor și-au construit singuri case rezistente. „Știm că nu se vor prăbuși”
Turcia și Siria au fost zguduite din nou de cutremure devastatoare. În urma lor au rămas zeci de mii morți și răniți. Autoritățile turce au înregistrat peste 6.000 de replici după catastrofa de acum câteva săptămâni. Zonele dens populate sunt expuse unui risc mult mai mare. Experții avertizează acum că orașe mari ca Istanbul s-ar putea prăbuși, pentru că standardele de construcție nu sunt respectate. În orașul Düzce, oameni care au supraviețuit cutremurelor au reușit să-și construiască singuri case rezistente. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.
Această nouă zonă rezidențială nu ar fi trebuit construită aici. Se află în orașul Düzce, în vestul Turciei - una dintre regiunile cu o puternică activitate seismică.
Erbay Yücak nu vede în acest lucru o problemă. Împreună cu inginerul responsabil, Yücak discută ultimele detalii ale lucrărilor de construcție. Împreună, au supravegheat fiecare etapă a procesului.
Erbay Yücak, avocat: Unele companii de construcții adaugă substanțe chimice în beton, pentru a-l face să curgă mai bine. Dacă nu monitorizezi personal acest lucru pe șantier, poți ajunge la o situație precum cutremurul din Est. Cu cât lucrările sunt mai bine supravegheate, cu atât este mai sigur.
În urmă cu mai bine de 20 de ani, avocatul Yücak a înființat proiectul de locuințe „Casele Speranței”, împreună cu oameni care aveau aceleași idei. Doreau să formeze o comunitate și să construiască locuințe accesibile și rezistente la cutremure.
La acea vreme, orașul lor natal, Düzce, tocmai fusese zguduit de unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria sa. A avut magnitudinea 7,2. Peste 800 de oameni au murit.
Nagihan Parlak a supraviețuit. Dar pentru că locuia în chirie, a rămas pe drumuri în urma cutremurului. S-a alăturat proiectului „Casele Speranței”, iar acum, aproape 24 de ani mai târziu, îi arată lui Erbay Yücak apartamentul în care tocmai s-a mutat. E unul dintre cele 237.
Nagihan Parlak, supraviețuitoare a cutremurului: Bineînțeles, ne temem în continuare că vor mai fi cutremure. Dar știm și că locuințele noastre nu se vor prăbuși ca acelea din Est. Cu toții am vizitat în mod regulat șantierul, încântați să vedem fiecare etapă - fie că era vorba de instalarea ferestrelor sau a conductelor de gaz. Suntem o comunitate aici.
Erbay Yücak, avocat: Au așteptat cu răbdare în toți acești ani și au avut încredere în proiectele noastre. Fără încrederea viitorilor rezidenți nu am fi avut un asemenea succes.
Succesul lor a devenit un exemplu în Turcia. La un moment dat, cooperativa a fost nevoită să dea în judecată statul pentru ca victimele cutremurului să primească o parcelă de teren. În cele din urmă, instanțele au decis în favoarea lor.
Erbay Yücak, avocat: Conform legii, aveam dreptul și la un credit de construcție cu dobândă redusă, de la stat.Dar, la început, nu au vrut să ne dea nici asta. Am ajuns să îi dăm în judecată și am câștigat procesul.
La câțiva kilometri distanță, primarul din Düzce verifică ajutoarele destinate orașelor din estul Turciei lovite de cutremur. Vrea să trimită toalete și dușuri mobile.
Faruk Özlü e convins că orașul său e bine pregătit să reziste la următorul mare cutremur. În Düzce, construcțiile noi pot avea doar patru etaje, ceea ce este neobișnuit în Turcia.
Faruk Özlü, primarul din Düzce: Suntem în curs de finalizare a unui proiect de renovare urbană. Aproximativ 25% dintre locuințele vechi și nesigure sunt încă locuite, iar noi vrem să le înlocuim în viitorul apropiat.
Faruk Özlü face parte din Partidul Justiției și Dezvoltării, aflat la guvernare. Dar are doar cuvinte de laudă pentru cooperativa de construcții din orașul său.
Faruk Özlü, primarul din Düzce: Au reușit să lucreze împreună și să ducă la bun sfârșit acest proiect de locuințe. Cred că este un mare succes.
Ultima dată când pământul s-a cutremurat în Düzce a fost în noiembrie anul trecut. Dar în ciuda cutremurului de magnitudine 5,9, nu au fost probleme, ci doar câțiva oameni răniți ușor. Deși au fost clădiri avariate, „Casele Speranței” nu s-au numărat printre ele. Au rezistat seismului.
Nagihan Parlak, supraviețuitoare a cutremurului: Nu am fost prea îngrijorată. Dar tot ne-am grăbit la șantier ca să aruncăm o privire. Pusesem deja niște mobilă în apartament. Toate lucrurile erau la locul lor!
Pentru Yücak, Parlak și ceilalți membri ai cooperativei de construcții, un efort de zeci de ani se apropie de sfârșit. Lupta lor pentru locuințe rezistente la cutremur și accesibile la preț a fost un succes. Și speră să fie o sursă de inspirație pentru alții, în aceste vremuri complicate.
- Etichete:
- cutremur
- turcia
- risc seismic
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News