Partidele de opoziţie din Ungaria au depus luni o moţiune prin care solicită o sesiune extraordinară a Parlamentului pe 5 februarie pentru a ratifica cererea Suediei de aderare la NATO, informează Reuters.
Ungaria este singura țară din Alianța Atlantică de 31 de membri care nu a ratificat încă cererea Suediei. Turcia și-a finalizat aprobarea săptămâna trecută, la aproximativ 20 de luni după ce Stockholm a solicitat aderarea la NATO în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
„Moțiunea noastră a fost trimisă... Acum întrebarea este dacă 135 de bărbați vor fi suficient de curajoși pentru a apărea la sesiune”, a declarat Zita Gurmai, un parlamentar al opoziției, pentru Reuters.
Gurmai se referă la membrii parlamentului din partidul de guvernământ Fidesz și la ai lor aliați creștin-democrați, dacă vor vota pentru moțiune, fapt care i-ar crește șansele de reușită.
Premierul ungar Viktor Orban, care are relații de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin, în ciuda războiului Moscovei din Ucraina, a declarat săptămâna trecută că va îndemna parlamentarii să aprobe aderarea Suediei cu prima ocazie posibilă.
Dar președintele parlamentar Laszlo Kover a spus că nu este urgentă nicio mișcare extraordinară de ratificare a aderării Suediei la NATO și a sugerat că încercările opoziției de a organiza o sesiune suplimentară ar putea eșua.
Parlamentul Ungariei nu este în prezent în sesiune, dar șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vinerea trecută că se așteaptă ca adunarea să ratifice aderarea Suediei la sfârșitul lunii februarie, după ce aceasta se reunește.
În ciuda faptului că Orban ține sub stăpânire de fier Fidesz, miniștrii guvernamentali au dat în repetate rânduri vina pentru întârzieri pe nemulțumirile cu privire la candidatura Suediei în rândul parlamentarilor partidului de guvernământ.
Premierii suedez și ungar se vor întâlni joi la un summit al liderilor Uniunii Europene la Bruxelles.
Editor : M.I.