Principalele state producătoare de petrol au convenit duminică asupra unei scăderi a producţiei, în încercarea de a susţine preţurile pe fondul pandemiei cu noul coronavirus şi al unui „război” în acest domeniu între Rusia şi Arabia Saudită, transmit agenţiile internaţionale de presă.
„Am ajuns la un acord istoric pentru reducerea producţiei statelor membre ale OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, Rusia şi alţi producători de petrol) cu aproape 10 milioane de barili pe zi, începând de la 1 mai”, a anunțat pe Twitter ministrul kuweitian al petrolului, Khaled al-Fadhel.
Ministrul mexican al energiei, Rocio Nahle, a confirmat că s-a ajuns la un acord privind o scădere a producţiei cu 9,7 milioane de barili pe zi începând din mai şi le-a mulţumit membrilor OPEC pentru susţinerea acordată.
Pandemia de coronavirus a provocat un dezechilibru pe piaţa petrolieră mondială, unde oferta era deja excedentară, iar acum a ajuns la un nivel fără precedent, având în vedere restricţiile de deplasare adoptate în întreaga lume pentru a evita propagarea virusului. Din cauza restricţiilor, cererea mondială de petrol a scăzut cu aproximativ 30 milioane barili pe zi, adică aproximativ 30% din producţia mondială.
OPEC, Rusia şi alţi producători de petrol, regrupaţi în alianţa OPEC+, şi-au prezentat joi planurile pentru a-şi reduce producţia cu peste o cincime, însă au subliniat că un acord final depinde de alăturarea Mexicului, care considera că efortul care i se solicită este excesiv comparativ cu alţi producători.
Trump și Putin reacționează
Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său american, Donald Trump, au subliniat duminică „marea importanţă” a acordului privind reducerea istorică a producţiei de petrol. Cei doi au vorbit la telefon pe această temă, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Convorbirii lor li s-a alăturat și regele Salman al Arabiei Saudite.
„Cei trei lideri au sprijinit acordul încheiat în cadrul OPEC+ privind limitarea voluntară şi treptată a producţiei de petrol în scopul de a stabiliza piaţa mondială şi de a asigura viabilitatea economiei mondiale”, se spune în comunicatul Kremlinului.
De ce e un acord care îi convine și lui Donald Trump
E un acord susținut și de Trump pentru că actualele cotații „îngropau” și producătorii americani de șist.
Statele Unite nu s-au alăturat totuși acestei coaliții de producători pentru a strânge coordonat robinetul. Ar fi și greu. Celelalte țări au industriile de profil dominate de giganți deținuți public, pe când în America e inițiativă privată. Acolo nici măcar nu există monopol de stat asupra resurselor naturale, așa cum avem noi prin lumea veche, date doar în concesiune operatorilor privați.
O tăiere cu 10, chiar 15 milioane de barili pe zi nu va face însă mare diferență. Șocul de cerere pe această piață este atât de mare, încât nu mai poate fi gestionat printr-o tăiere coordonată.
Pe de altă parte, producătorii și-au făcut-o și cu mâna lor. Chiar când acest virus se răspândea și începe să aducă restricții în economie, Arabia Saudită și Rusia s-au angajat într-un război violent al prețurilor.
(surse: Agerpres, Business Club)
Editare web: Luana Păvălucă