Republica Moldova a fost "exemplară prin solidaritatea pe care a arătat-o" faţă de refugiaţii din Ucraina, a declarat reprezentanta Înaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi, Francesca Bonelli, într-un interviu pentru France Presse publicat miercuri.
Potrivit sursei citate, de la 24 februarie 2022, peste 750.000 de persoane au intrat în Republica Moldova, din care circa 100.000 de refugiaţi au ales să rămână.
"Asta înseamnă o povară asupra serviciilor sociale, asupra capacităţii ţării. Şi Moldova a fost exemplară prin solidaritatea pe care a arătat-o. Este un bun exemplu de integrare, de incluziune, de răspuns umanitar de asemenea", a afirmat Francesca Bonelli.
Ea a spus că prioritatea acum este de a face în aşa fel încât această solidaritate să reziste pe termen lung, iar comunitatea locală să beneficieze de pe urma ei. "Adesea, după primele luni de urgenţă, situaţia devine mai dificilă pentru că locuitorii se simt puţin uitaţi şi încep să-i vadă pe refugiaţi ca pe o problemă şi nu ca pe o resursă", a estimat ea.
UNHCR a dat până acum Republicii Moldova 100 de milioane de euro reprezentând ajutor umanitar, bani investiţi în amenajări la frontieră sau care au ajuns direct la refugiaţi prin plăţi directe.
"Am susţinut de asemenea guvernul, de la poliţie până la Ministerul de Interne, dar şi spitalele. S-au furnizat echipamente sanitare precum maşini de anestezie, generatoare şi altele care vor rămâne în ţară. Ele vor contribui la a face Moldova mai puternică în capacitatea sa de a răspunde persoanelor mai vulnerabile, refugiate sau din ţară", a precizat responsabila UNHCR.
"De asemenea, am ajutat mult ţara să-şi întărească sistemul legislativ cu mecanismul de protecţie temporară (pentru persoanele deplasate), de care Moldova, care nu este încă membră a UE, nu dispunea", a adăugat Francesca Bonelli.
Întrebată dacă nu există un risc și presiune economică din cauza afluxului de refugiaţi, ea a spus că ajutorarea țării pentru a progresa economic reprezintă o prioritate.
Editor : G.M.