Forţele ONU de menţinere a păcii îşi încheie duminică retragerea din Mali, după o misiune de lungă durată, care a durat un deceniu, informează BBC, preluată de news.ro.
Minusma - Misiunea Integrată Multidimensională de Stabilizare - a început în 2013, după o rebeliune armată, dar i s-a cerut să plece de către guvernul militar aflat la putere în această ţară.
Cu aproximativ 310 membri ai forţelor de menţinere a păcii ucişi, Minusma a fost a doua cea mai afectată misiune a ONU la nivel mondial, după Liban.
În vară, Mali a transmis ONU că cei 12.000 de lucrători trebuie să plece, iar Consiliul de Securitate al ONU a votat retragerea misiunii.
Personalul ONU pleacă în etape de luni de zile, cu un termen limită de 31 decembrie pentru retragerea completă.
Vineri, presa locală a relatat că Minusma a predat controlul uneia dintre ultimele sale tabere importante din nordul regiunii Timbuktu înainte de termenul limită, din motive de securitate.
Timbuktu a fost unul dintre cele trei situri care ar fi trebuit să rămână deschise pentru a gestiona încheierea misiunii după 31 decembrie, dar ONU era îngrijorată de prezenţa militanţilor, potrivit rapoartelor.
El-Ghassim Wane, şeful misiunii ONU, a declarat că a existat „un decalaj între ceea ce am fost mandataţi să facem şi ceea ce am putut face”.
„Am făcut multe, dar cu siguranţă a fost sub aşteptări şi sub necesităţi”, a adăugat el.
Securitatea în Mali este fragilă, în condiţiile în care grupurile islamiste armate şi grupurile separatiste sunt active.
De asemenea, guvernul din Mali construieşte legături mai strânse cu Rusia - inclusiv bazându-se pe grupul de mercenari Wagner - în timp ce influenţa occidentală scade.
Misiunea a început în urmă cu 10 ani, după ce rebelii separatişti şi luptătorii islamişti s-au unit şi au ocupat nordul Mali în încercarea de a crea un stat separat.
Franţa a trimis trupe pentru a încerca să înăbuşe revolta, urmate de forţele de menţinere a păcii ale ONU.
Ameninţarea din partea militanţilor islamişti, care au ucis câteva mii de persoane şi au forţat zeci de mii de oameni să-şi părăsească locuinţele, a continuat de-a lungul anilor.
Şi, în ciuda prezenţei forţelor de menţinere a păcii ale ONU şi a trupelor franceze, care au condus operaţiunile antiteroriste, numărul atacurilor teroriste din Mali a crescut constant, la fel ca şi numărul de localnici care se alătură grupurilor insurgente. Franţa a anunţat că îşi retrage trupele anul trecut.
Mali a fost condus de lideri militari în urma a două lovituri de stat în 2020 şi 2021.
Editor : M.L.