ONU avertizează că viața în Rafah a devenit „apocaliptică”: Exodul la care asistăm e o experienţă oribilă pentru atât de mulţi oameni

Data publicării:
femeie bombardament rafah
Foto: Profimedia Images

Viaţa a devenit „apocaliptică” în unele zone din sudul Fâşiei Gaza de la debutul ofensivei israeliene asupra oraşului Rafah la începutul lunii mai, a atras atenţia vineri ONU, potrivit AFP. 

„Exodul la care asistăm de circa 20 de zile la Rafah este o experienţă tulburătoare şi oribilă pentru atât de mulţi oameni”, a declarat Matthew Hollingworth, directorul Programului Alimentar Mondial (PAM) pentru teritoriile palestiniene, potrivit Agerpres. 

În sud, brutăriile acestei agenţii a ONU au fost închise din lipsă de combustibil, iar din 7 mai, când armata israeliană şi-a lansat ofensiva asupra oraşului Rafah, până pe 20 mai, „niciun camion PAM nu a folosit punctele de trecere pentru a ajunge la Rafah din Egipt”, a adăugat Hollingworth în timpul unei conferinţe de presă online la întoarcerea sa dintr-o misiune în Fâşia Gaza.

De asemenea, PAM nu mai are acces la depozitul său principal din sudul teritoriului, deoarece se află într-o zonă evacuată.

„Am pierdut complet acest depozit, inclusiv stocurile de 2.700 de tone de alimente care au fost fie jefuite, fie distruse din cauza luptelor”, a spus el.

Un milion de oameni care fug de bombardamentele şi luptele din Rafah s-au mutat în al-Mawasi, o zonă de coastă între Rafah şi Khan Younis, pe care Israelul a desemnat-o drept „zonă umanitară” pentru a găzdui persoanele strămutate.

Potrivit lui Matthew Hollingsworth, acestor persoane le lipseşte apa, mâncarea, combustibilul, serviciile de sănătate sau spaţiul pentru a săpa latrine.

„Zgomotele şi mirosurile vieţii de zi cu zi sunt oribile şi apocaliptice”, a subliniat el. PAM hrăneşte 27.000 de oameni în acest moment, „dar acest lucru nu este suficient”.

În zonele din centrul Fâşiei Gaza, agenţia oferă aproximativ 400.000 de mese calde pe zi şi reuşeşte să menţină deschise şase brutării.

Pe de altă parte, situaţia se îmbunătăţeşte în nordul teritoriului palestinian, unde agenţiile ONU au avertizat în martie că foametea este iminentă.

Datorită deschiderii punctelor de trecere, aproximativ 12.000 de tone de ajutoare au fost livrate, în principal alimente, de la 1 mai.

„S-a produs o schimbare în ceea ce priveşte disponibilitatea alimentelor”, deşi există încă probleme majore în ceea ce priveşte asistenţa medicală, furnizarea de apă curată şi tratarea apelor uzate.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale