Uniunea Europeană ia măsuri de protecție după ce talibanii au intrat duminică în Kabul, mutându-și diplomații într-un loc mai sigur, potrivit unui oficial NATO.
Ministerul de Interne afgan a anunţat duminică dimineaţă că talibanii au început să intre în Kabul din toate părţile.
Biroul preşedinţiei afgane a declarat că au fost auzite focuri de armă în mai multe locuri din zona capitalei Kabul, dar a precizat că forţele de securitate au situaţia sub control.
Cu toate acestea, pentru siguranța lor, mai mulți diplomați din Uniunea Europeană au fost mutaţi într-un loc mai sigur, potrivit unui oficial NATO, citat de AFP și Agerpres.
Totodată, Statele Unite au început evacuarea diplomaților săi din ambasadă cu elicopterele.
O sursă din partea talibanilor a confirmat pentru Al Jazeera că insurgenții au intrat în Kabul.
Sursa citată „a spus că liderii lor le cer oamenilor să fie calmi, pentru că vin cu un mesaj de pace”, a declarat Charlotte Bellis, corespondent Al Jazeera la Kabul.
Zeci de soldaţi afgani au fugit în Uzbekistan de teama ofensivei talibanilor
Zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan, au anunţat duminică autorităţile de la Taşkent.
Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.
Kabul rămăsese singurul mare oraş afgan controlat de guvern. În așteptarea asaltului talibanilor, unele ambasade au început să ardă materiale "sensibile" înainte de evacuare.
CE: Criza din Afganistan arată necesitatea modificării regulilor UE privind migraţia şi azilul
Criza din Afganistan şi acţiunile Belarusului arată necesitatea unei remanieri a regulilor Uniunii Europene privind migraţia şi azilul, a susţinut duminică vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
„Dacă există un lucru pe care l-au arătat situaţia din Afganistan şi acţiunile din Belarus, atunci acela este că timpul expiră cu privire la cât putem aştepta pentru a adopta o remaniere completă a regulilor de migraţie şi azil de care avem nevoie în Europa”, a declarat Schinas pentru cotidianul italian La Stampa.
Numeroase state membre se tem că evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranţilor cu care s-a confruntat Europa în 2015-2016, când sosirea haotică a peste 500.000 de persoane din Orientul Mijlociu a pus la încercare sistemele de securitate şi de beneficii sociale ale ţărilor europene.
Editor : I.C