Live Text Șoigu: 87.000 dintre soldații mobilizați au fost deja trimiși pe front. CNN: Iranul s-ar pregăti să trimită noi arme Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
International Quds Day In Tehran, Iran - 29 Apr 2022
Iranul va trimite Rusiei rachete balistice. Foto: Profimedia Images
Din articol
„Bucătarul lui Putin” îl laudă pe Zelenski Ce spune premierul Japoniei, născut la Hiroshima, despre posibila folosire a armelor nucleare de către Rusia Condițiile lui Putin pentru reluarea exportului de cereale Logica lui Medvedev: „Cine plănuiește un război nuclear?” Maia Sandu, interviu pentru Digi24: Rusia încearcă destabilizarea Republicii Moldova Erdogan vrea să vorbească cu Putin și Zelenski despre acordul pentru tranzitul cerealelor Zelenski şi Macron au discutat despre refacerea infrastructurii energetice şi întărirea apărării ucrainene Oficiali occidentali: Iranul s-ar pregăti să trimită Rusiei cel puțin 1.000 de arme Trei nave cu 85.000 de tone de cereale și alimente au plecat din porturile ucrainene Rusia insistă că Marea Britanie este în spatele exploziilor de la Nord Stream şi ameninţă cu măsuri  India nu întâmpină "absolut niciun conflict moral" în a cumpăra gaz rusesc și anunță care e singurul său scop  Cele două condiții pe care Rusia le impune Occidentului pentru a pune capăt războiului din Ucraina Ucraina cere G20 să dea Rusia afară și să anuleze invitația făcută lui Putin: „Are mâinile pătate de sânge”  Rusia începe încorporarea de toamnă: 120.000 de ruşi chemați pentru serviciul militar obligatoriu Un tribunal rus a amendat marți proprietarul Wikipedia Kievul are, din nou, apă și curent Rușii extind zona de evacuare din Herson. Zeci de mii de civili au fost deja evacuați din regiune Kievul, lovit de peste 50 de rachete Putin: "Nu este tot ce am fi putut face" Încă un miliardar renunță la cetățenia rusă. Cine sunt bogații Rusiei care s-au dezis de patria lor după ce Putin a invadat Ucraina  Experții nucleari ONU încep inspecțiile în locațiile ucrainene reclamate de  Rusia  Oficial ucrainean: Rusia continuă să evacueze civili din Herson  

Locuitorii din Kiev stau la rând ca să ia apă de la cișmelele publice, după ce rușii au lansat 50 de rachete asupra capitalei Ucrainei. În Harkov, călătorii au rămas ore în șir blocați în metrou și în tramvaie. Compania care administrează rețeaua electrică spune că în curând nu va mai avea echipamentele necesare pentru reparații. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că alimentarea cu apă și curent a fost, între timp, „complet restabilită” în capitala Ucrainei, dar a avertizat că vor continua să mai existe întreruperi programate de electricitate, din cauza deficitului sistemului energetic al Ucrainei. Concomitent, rușii au anunțat că au evacuat zeci de mii de civili ucraineni din regiunea Herson. Marți, trei nave cu cereale au plecat din porturile ucrainene. Între timp, oficiali occidentali susțin că Iranul s-ar pregăti să trimită Rusiei cel puțin 1.000 de arme, inclusiv rachete și drone.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

ACTUALIZARE 23:25 87.000 de soldați din cei 300.000 mobilizați prin decret prezidențial au fost deja „trimiși în zonele de operații unde are loc operațiunea militară specială”, a anunțat marți ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, potrivit Novaia Gazeta Europe.

Ministrul rus a mai arătat că „vehicule de luptă și echipaje de tanc, lunetiști, operatori de sisteme de artilerie și de drone, dar și profesioniști în războiul electronic” suntantrenați în centrele de pregătire, sub supravegherea a 3.000 de instructori cu experiență de luptă.

„Bucătarul lui Putin” îl laudă pe Zelenski

ACTUALIZARE 20:32 Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, l-a caracterizat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept un lider puternic şi încrezător în forţele sale, care nu trebuie subestimat.

„Deşi este preşedintele unei ţări ostile Rusiei în acest moment, Zelenski este un tip puternic, încrezător, pragmatic şi agreabil”, a scris Prigojin pe reţeaua de socializare rusă Vkontatke.

Ce spune premierul Japoniei, născut la Hiroshima, despre posibila folosire a armelor nucleare de către Rusia

ACTUALIZARE 20:04 Premierul Japoniei a avertizat Rusia cu privire la pericolul utilizării armelor nucleare. „Dacă Rusia ar urma să folosească arme nucleare, acesta ar fi un act ostil împotriva întregii omeniri. Comunitatea internaţională nu ar tolera niciodată aşa ceva”, a subliniat şeful executivului nipon, potrivit Kyodo și dpa, preluate de Agerpres. El a reamintit că oraşul său natal, Hiroshima, şi Nagasaki au fost lovite de bombe atomice ale SUA în august 1945, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Condițiile lui Putin pentru reluarea exportului de cereale

ACTUALIZARE 19:48 Rusia ar putea lua în considerare reluarea unui acord care permite exportul de cereale din porturile ucrainene doar după finalizarea unei anchete privind atacurile cu drone asupra portului naval Sevastopol din Crimeea, i-a spus președintele rus Vladimir Putin omologului său turc Recep Erdogan, într-o convorbire telefonică, potrivit Reuters.

Logica lui Medvedev: „Cine plănuiește un război nuclear?”

ACTUALIZARE 19:31 Victoria completă a Rusiei în Ucraina este singura garanție împotriva unui conflict mondial spre care împinge Occidentul, susține Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate a Rusiei. El argumentează că, dacă Ucraina își recuperează teritoriile ocupate de Rusia, acest lucru constituie o amenințare la adresa existenței Federației Ruse, ceea ce ar fi un motiv pentru folosirea armelor nucleare.

Maia Sandu, interviu pentru Digi24: Rusia încearcă destabilizarea Republicii Moldova

ACTUALIZARE 17:23 Președinta Republicii Moldova a declarat în exclusivitate pentru Digi24 că Rusia se folosește de nemulțumirile oamenilor pe fondul scumpirilor uriașe, pentru a destabiliza guvernul de la Chișinău. Maia Sandu spune că serviciile secrete de la Moscova, împreună cu partidele pro-ruse din Republica Moldova sunt în spatele protestelor din ultima vreme.

Erdogan vrea să vorbească cu Putin și Zelenski despre acordul pentru tranzitul cerealelor

ACTUALIZARE 17:15 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan intenționează să vorbească cu președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, în viitorul apropiat pentru a discuta despre situația referitoare la acordul pentru tranzitul de cereale, a declarat marți ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

„Președintele nostru plănuiește să vorbească cu Putin și Zelenski în zilele următoare. (...) Credem în restabilirea acordului, ar fi benefic pentru toată lumea”, a spus acestă, adăugând că acordul afectează întreaga umanitate și „trebuie abordat separat de război”.

„Există probleme cu funcționarea acordului și trebuie rezolvate. Vom continua eforturile în acest sens”, a spus diplomatul turc.

Zelenski şi Macron au discutat despre refacerea infrastructurii energetice şi întărirea apărării ucrainene

ACTUALIZARE 15:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că a avut „o conversaţie extrem de importantă şi productivă” cu omologul său francez Emmanuel Macron cu privire la întărirea capabilităţilor de apărare ale Ucrainei şi refacerea infrastructurii energetice avariate a ţării, informează Reuters.

Zelenski nu a precizat ce s-a convenit în timpul discuţiei, însă i-a mulţumit preşedintelui francez pentru sprijinul lui de când Rusia a declanşat invazia asupra Ucrainei, pe 24 februarie.

„O conversaţie extrem de importantă şi productivă cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Decizii specifice cu privire la întărirea capabilităţilor de apărare ale Ucrainei. Iniţiative specifice în vederea refacerii infrastructurii energetice distruse. Mulţumesc, prietenul meu, pentru sprijinul neclintit”, a scris Zelenski pe Twitter.

Preşedinţia Ucrainei a denunţat luni „atacuri masive” şi simultane în mai multe regiuni împotriva infrastructurii energetice, care au dus la întreruperi de energie electrică în mai multe zone ale ţării, inclusiv în capitala Kiev, conform Agerpres.

Infrastructura energetică vitală a fost una dintre principalele ţinte ale armatei ruse de când a invadat Ucraina în urmă cu peste opt luni. Kievul susţine că distrugerea infrastructurii energetice de către Rusia are ca scop de a-i face pe ucraineni să fugă în masă în Uniunea Europeană şi astfel să o destabilizeze.

Oficiali occidentali: Iranul s-ar pregăti să trimită Rusiei cel puțin 1.000 de arme

ACTUALIZARE 14.45 Iranul s-ar pregăti să trimită Rusiei cel puțin 1.000 de arme, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și mai multe drone de atac, pentru a le folosi în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat pentru CNN oficiali dintr-o țară occidentală, care monitorizează îndeaproape programul de arme al Iranului.

Transportul este monitorizat îndeaproape, deoarece ar fi primul caz în care Iranul va trimite în Rusia rachete avansate de precizie ghidate, ceea ce ar putea oferi Kremlinului un plus substanțial pe câmpul de luptă.

Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că au doborât peste 300 de drone iraniene.

Nu este clar când va ajunge transportul în Rusia, dar oficialii cred că armele vor fi cu siguranță livrate înainte de sfârșitul anului.

Misiunea iraniană la Națiunile Unite nu a răspuns unei cereri de a comenta informațiile cu privire la noul transport așteptat. Iranul a negat anterior că a furnizat Rusiei arme pentru a le utiliza în Ucraina, spunând că „nu a făcut și nu va face acest lucru”.

Un înalt oficial american al apărării a declarat luni că SUA nu au nicio informație cum că Iranul ar urma să trimită rachete în Rusia pentru a fi folosite în Ucraina.

Trei nave cu 85.000 de tone de cereale și alimente au plecat din porturile ucrainene

ACTUALIZARE 14.35 Încă trei nave cu cereale au plecat din porturile ucrainene, marți, în ciuda deciziei Rusiei de a suspenda participarea sa la acord, scrie CNN.

Două nave au părăsit portul Chornomorsk de la Marea Neagră, iar una a plecat de la Yuzhny, cu încărcături către Germania, Libia și Maroc.

Cele trei nave transportă 84.490 de tone de cereale și produse alimentare. 

ONU a transmis că „deplasarea acestor nave a fost convenită de delegațiile ucrainene, turce și ONU la JCC Centrul Comun de Coordonare . Delegația rusă la JCC a fost informată.” 

Inspectorii ONU și turci au început inspecția la bordul navelor care călătoresc prin Turcia către piețele externe. Luni, au fost finalizate 46 de inspecții.

Rusia insistă că Marea Britanie este în spatele exploziilor de la Nord Stream şi ameninţă cu măsuri 

ACTUALIZARE 14.25 Kremlinul a acuzat din nou marţi Marea Britanie că este la originea exploziilor care au afectat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, acestea fiind construite pentru a transporta gaz rusesc în Europa, relatează AFP şi Reuters.

"Serviciile noastre de informaţii dispun de probe care sugerează că atacul a fost condus şi coordonat de specialişti militari britanici", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Kremlinul a mai precizat că ia în considerare "noi măsuri" în acest caz, scrie Agerpres. 

India nu întâmpină "absolut niciun conflict moral" în a cumpăra gaz rusesc și anunță care e singurul său scop 

ACTUALIZARE 14.20 Ministrul petrolului din India susține că nu există "absolut" niciun conflict moral cu privire la cumpărarea gazului rusesc pe fondul invaziei brutale a Moscovei în Ucraina.

"Absolut niciunul. Nu există niciun conflict", a declarat ministrul Hardeep Singh Puri pentru CNN. "Avem o datorie față de consumatorii noștri... Avem 1,34 miliarde de locuitori și trebuie să ne asigurăm că aceștia sunt aprovizionați cu energie", a adăugat el.

Cele două condiții pe care Rusia le impune Occidentului pentru a pune capăt războiului din Ucraina

ACTUALIZARE 13.55 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova ar putea fi pregătită să negocieze încheierea războiului din Ucraina atâta timp cât Occidentul îndeplinește anumite condiții.

Declarațiile lui Lavrov vin la opt luni după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat "operațiunea militară specială" în Ucraina, pe 24 februarie.

În timp ce luptele au continuat, negocierile dintre cele state au stagnat. Ucraina, care a înregistrat un succes surprinzător, a sugerat că armata sa va continua să lupte până când Rusia va fi complet alungată de pe teritoriul său. Pe de altă parte, Rusia nu a arătat un interes puternic pentru a pune capăt războiului, în ciuda faptului că se confruntă cu pierderi tot mai mari, scrie Newsweek.com.

Lavrov a discutat însă despre posibilitatea unor negocieri între Rusia și Occident în timpul unui interviu la televiziunea de stat rusă, a transmis media de stat rusă RIA Novosti. El a spus că Rusia este "întotdeauna gata să îi asculte colegii noștri occidentali dacă fac o altă solicitare pentru un dialog". 

Ucraina cere G20 să dea Rusia afară și să anuleze invitația făcută lui Putin: „Are mâinile pătate de sânge” 

ACTUALIZARE 13.05 Diplomația ucraineană a cerut, marți, excluderea Rusiei din G20, grupul celor mai mari economii ale lumii, și anularea invitației făcută dictatorului de la Moscova de a participa la summit-ul de luna aceasta, de la Bali, în Indonezia. „Putin a recunoscut public că a ordonat atacuri cu rachete împotriva civililor ucraineni şi infrastructurii energetice” a Ucrainei, a spus Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe ucrainean, într-o postare pe Twitter, conform Agerpres.

„Având mâinile pătate de sânge, nu ar trebui să i se permită să stea la aceeaşi masă cu lideri mondiali. Invitaţia lui Putin la summitul de la Bali trebuie revocată, iar Rusia trebuie exclusă din G20”, a insistat reprezentantul MAE ucrainean. Un val de atacuri cu rachete ruseşti a vizat, luni, centrale hidroelectrice şi alte elemente de infrastructură energetică şi hidrotehnică de importanţă critică în Ucraina.

Rusia a declarat că a lovit ţinte militare şi de infrastructură energetică, dar Ucraina a infirmat, transmițând că instalaţiile sale militare nu au fost vizate, potrivit Ukrinform.

Rusia începe încorporarea de toamnă: 120.000 de ruşi chemați pentru serviciul militar obligatoriu

ACTUALIZARE 12:47 Rusia a început marţi campania de încorporare de toamnă pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu, urmând să fie convocaţi circa 120.000 de cetăţeni ruşi, cu 7.500 mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, relatează EFE.

Comandamentul militar rus susţine că recruţii nu vor fi trimişi pe teritoriul autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk (în estul Ucrainei) şi nici în regiunile Zaporojie şi Herson (sud), recent anexate de Moscova.

"Vreau să-i liniştesc pe recruţi şi pe părinţii lor că cei chemaţi să efectueze serviciul militar (obligatoriu) nu vor lua parte la operaţiunea militară specială din Ucraina", a declarat contraamiralul Vladimir Ţimlianski, de la Departamentului de mobilizare al Statului Major General al Forţelor armate ruse.

Un tribunal rus a amendat marți proprietarul Wikipedia

ACTUALIZARE 12:15 Un tribunal rus a amendat marți proprietarul Wikipedia, Wikimedia Foundation, cu 2 milioane de ruble (32.600 de dolari) pentru articole legate de războiul din Ucraina, a declarat pentru Reuters șeful fundației din Rusia.

Stanislav Kozlovsky a spus că sancțiunea a fost impusă pentru că nu a șters articolele pe care Rusia a cerut să fie eliminate. El a spus că fundația va face apel.

Conform The Guardian, cele două articole, în limba rusă, erau intitulate „Rezistența non-violentă a populației civile din Ucraina în cursul invaziei Rusiei" și „Evaluări ale invaziei Rusiei în Ucraina din 2022".

Kievul are, din nou, apă și curent

ACTUALIZARE 11:10 În Kiev a fost „integral restabilită” alimentarea cu apă și curent electric, a declarat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, citat de Kyiv Post.

„Alimentarea cu apă în zonele rezidențiale ale Kievului a fost reluată. La fel, a fost remediată și pana de curent”, a spus Vitali Kliciko.

Alimentarea cu apă şi curent electric a fost restabilită în întreaga capitală Kiev, la o zi după un val de atacuri cu rachete lansat de Rusia, care a provocat întreruperi masive.

Loviturile masive ruseşti împotriva infrastructurii ucrainene luni dimineaţă au privat de apă circa 80% dintre locuitorii capitalei ucrainene, în timp ce 350.000 de locuinţe au rămas fără curent electric.

Întreruperile programate de electricitate vor continua totuşi la Kiev „pentru că deficitul sistemului electric, după atacurile barbare ale agresorului, este important”, a avertizat Kliciko, conform Agerpres.

Rușii extind zona de evacuare din Herson. Zeci de mii de civili au fost deja evacuați din regiune

ACTUALIZARE 10:45 Responsabili ruşi instalaţi de Moscova în regiunea Herson (sudul Ucrainei) au declarat luni că extind zona de evacuare dinspre fluviul Nipru, reluând acuzaţii respinse de Kiev, potrivit cărora Ucraina s-ar pregăti să atace barajul de la Kahovka pentru a inunda regiunea, relatează DPA.

Într-o postare pe contul său Telegram, Vladimir Saldo, liderul numit de Rusia al regiunii Herson, parţial ocupată de forţele ruse, a declarat că extinde zona acoperită de un ordin de evacuare a civililor cu încă 15 km pentru a include alte şapte aşezări, conform Agerpres.

„Din cauza posibilităţii ca regimul ucrainean să utilizeze metode de război interzise şi a informaţiilor potrivit cărora Kievul pregăteşte un atac masiv cu rachete asupra centralei hidroelectrice Kahovka există un pericol iminent ca regiunea Herson să fie inundată, (având ca rezultat) distrugerea în masă a infrastructurii civile şi o catastrofă umanitară”, susţine Saldo într-un mesaj video postat luni seara.

„Dat fiind această situaţie, am decis să extind zona de evacuare cu 15 km de la Nipru... o decizie ce va permite crearea unei apărări stratificate în scopul de a respinge atacurile ucrainene şi de a apăra civilii”, afirmă el.

Kievul a dezminţit că ar intenţiona să atace barajul de la Kahovka, o instalaţie cu o înălţime de 30 de metri şi 3,2 kilometri lungime, de dimensiunea Marelui Lac Sărat din SUA (Great Salt Lake), pentru a inunda oraşe şi sate, dintre care mai multe au fost capturate de forţele ruse la începutul războiului.

Kievul a declarat că afirmaţiile repetate ale Rusiei potrivit cărora Ucraina pregăteşte un atac asupra barajului, care asigură aprovizionarea cu apă a peninsulei anexate Crimeea şi a centralei nucleare din Zaporojie, este un semn că Rusia însăşi are în vedere efectuarea unui astfel de atac, ca apoi să dea vina pe Kiev şi pe susţinătorii occidentali ai acestuia.

Rusia a evacuat zeci de mii de civili în ultimele săptămâni de pe malul de vest al fluviului Nipru, în faţa unei contraofensive ucrainene în sudul ţării. Oficialii instalaţi de Moscova oferă civililor o recompensă unică de 100.000 de ruble (circa 1.628 de dolari) pentru a pleca, iar Moscova le-ar pune la dispoziţie locuinţe în alte regiuni ale Rusiei, aşa cum susţine Saldo.

Kievul, lovit de peste 50 de rachete

ACTUALIZARE 8.45 Peste 50 de rachete lansate din zona Mării Caspice și regiunea Rostov ar fi lovit capitala Kiev, zone din Harkov și centrala hidroelectrică Nipru din Zaporojie. La Kiev, au fost cel puţin cinci explozii. Primarul Vitali Kliciko a transmis că 350.000 de apartamente au rămas fără electricitate. De asemenea, la un un moment dat, 80% din oraș era fără apă curentă. 

"Apa este ultima mea grijă. Eu pot să vin aici și să iau apă. Dar sunt oameni care mor. Asta e problema", spune un ucrainean.

Rachete rusești au lovit și stații electrice din Harkov. Metroul și troleibuzele s-au oprit brusc pe traseu, câteva ore.

Ucrainenii continuă ofensivele și în sud, și în est. În regiunea Donețk, un soldat cu un lansator portabil a doborât un elicopter rusesc.

Într-un sat recent eliberat de ucraineni în Donețk, voluntarii care au venit să aducă mâncare și ajutoare oamenilor care au mai rămas în localitate au găsit mine și bombe de mici dimensiuni în pământ.

Ucrainenii își continuă avansul spre orașul Herson. Imagini filmate chiar de soldații ruși arată cum aceștia fug și încearcă să-și evacueze camarazii răniți, deși ar trebui să se pregătească pentru a ține piept ofensivei ucrainene.

Putin: "Nu este tot ce am fi putut face"

ACTUALIZARE 8.30 Bombardamentele masive de ieri, din Ucraina au fost un răspuns parțial la atacurile cu drone, din weekend, asupra flotei Mării Negre, a spus Vladimir Putin. El a declarat că nu este tot ce ar fi putut face armata sa, sugerând că ar putea urma și alte acțiuni. 

Atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene de luni au fost în parte un răspuns la atacurile cu drone asupra flotei din Marea Neagră din weekend, a declarat președintele Vladimir Putin, indicând că ar putea urma și alte acțiuni.

"Nu este tot ce am fi putut face", a declarat el într-o conferință de presă televizată.

Când a fost întrebat despre posibilitatea unor discuții de pace cu Ucraina, Putin a spus:

"Nu este posibil: Pentru a putea începe să facem propuneri la discuții, mai întâi trebuie să aibă loc discuțiile... Iar acum, în general, ei își interzic să discute cu noi. Ei bine, cum putem acum să discutăm despre posibile acorduri dacă nici măcar nu există dorința celeilalte părți de a vorbi cu noi? Vom aștepta, poate se vor coace niște condiții necesare. Iar bunăvoința noastră este cunoscută - nu este supusă niciunei modificări și îndoieli".

Încă un miliardar renunță la cetățenia rusă. Cine sunt bogații Rusiei care s-au dezis de patria lor după ce Putin a invadat Ucraina 

ACTUALIZARE 8.10 Nik Storonski, cofondatorul și directorul executiv al băncii digitale britanice Revolut care s-a născut în Rusia, a devenit al patrulea miliardar care renunță la cetățenia rusă, potrivit The Telegraph. 

Storonski, în vârstă de 37 de ani, avea cetățenie dublă, rusă și britanică, până când a luat decizia de a renunța la cea rusă anul acesta, potrivit raportului citat de The Moscow Times. Storonski, care a condamnat acțiunile Moscovei în Ucraina, este fiul lui Nikolai Storonski, șeful institutului de cercetare al Gazprom, Promgaz. Ucraina a impus sancțiuni împotriva lui Storonski senior pe 19 octombrie, interzicându-i astfel să intre în țara în care s-a născut și înghețându-i activele pe care le deține în acest stat. Nik Storonski le-a cerut în luna aprilie celor de la Forbes, care îi atribuie o avere de 7,1 miliarde de dolari, să nu îi mai spună „miliardar rus”. „Poziția sa cu privire la război este informație publică: războiul este complet oribil și el a rămas consecvent în a cere o încetare imediată a luptelor”, a declarat un purtător de cuvânt al Revolut. 

Experții nucleari ONU încep inspecțiile în locațiile ucrainene reclamate de  Rusia 

ACTUALIZARE 8.00 Experții de la agenția de supraveghere nucleară a Națiunilor Unite au început inspecția în două locații despre care Rusia a spus că Ucraina le folosește pentru a dezvolta "bombe murdare", a transmis luni Agenția Internațională pentru Energie Atomică. 

Rusia a susținut în repetate rânduri că Ucraina conspiră să folosească o "bombă murdară". Afirmațiile au fost respinse de Ucraina, precum și de aliații săi occidentali, inclusiv SUA și Marea Britanie.  

Inspecțiile au loc după o solicitare scrisă din partea Ucrainei în urma pretențiilor Moscovei. Șeful agenției Rafael Grossi va transmite "concluziile inițiale" în zilele următoare.  

Oficial ucrainean: Rusia continuă să evacueze civili din Herson  

ACTUALIZARE 7.45 Rușii continuă să evacueze civili din Herson în timp ce își întăresc apărarea în regiune, a declarat un oficial ucrainean. 

„Ocupanții ruși continuă să evacueze populația civilă din Herson și zona de vest a regiunii Herson. În plus, fură tot ce găsesc - de la echipamente până la ambulanțe”, a declarat Serhii Khlan, membru al Consiliului Regional al Hersonului, în timpul unei conferințe de luni.

Forțele ucrainene au făcut progrese de-a lungul malului de vest al râului Nipro. 

Khlan a mai declarat că rușii construiau fortificații în zona în care Niprul se varsă în Marea Neagră.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei