Exincția speciilor face parte din evoluția vieții. De cel puțin cinci ori, o catastrofă biologică a lovit planeta, ucigând marea majoritate a speciilor din apă și de pe pământ într-un interval geologic relativ scurt. Mulți cercetători susțin că ne aflăm în mijlocul unei a șasea extincții în masă și că oamenii, cel mai probabil, nu vor supraviețui, relatează CNN.
Cea mai faimoasă extincție în masă a avut loc acum 66 milioane de ani, când un asteroid a căzut pe Pământ, condamnând la dispariție dinozaurii și multe alte specii. Este și cea mai recentă, dar oamenii de știință spun că nu va fi ultima.
Mulți cercetători susțin că ne aflăm în mijlocul unei a șasea extincții în masă, cauzată nu de o rocă spațială de dimensiunea unui oraș, ci de creșterea excesivă și comportamentul greșit al unei singure specii - Homo sapiens. Oamenii au distrus habitate și au declanșat o criză climatică.
Calculele dintr-un studiu publicat în revista PNAS în septembrie sugerează că grupurile de specii de animale înrudite dispar cu o rată de 35% ori mai mare decât rata normală așteptată.
Și, cum fiecare extincție în masă are învingători și învinși, nu există niciun motiv să presupunem că ființele umane, în acest caz, ar fi printre supraviețuitori.
De fapt, unul din coautorii studiului, Gerardo Ceballos, crede că s-ar putea întâmpla contrariul, pentru că cea de-a șasea extincție în masă ar transforma întreaga biosferă sau o vastă zonă a lumii într-un mediu în care ar putea fi imposibil ca omenirea să supraviețuiască, dacă nu se iau măsuri dramatice.
„Biodiversitatea se va recupera, dar câștigătorii sunt foarte greu de prezis. Mulți dintre perdanții acestor extincții în masă din trecut au fost grupuri incredibil de reușite biologic”, a spus Ceballos, cercetător senior la Institutul de Ecologie de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic.
Cauzele celor 5 mari extincții în masă de până acum au variat, dar înțelegerea a ceea ce s-a întâmplat în timpul acestor capitole dramatice din istoria Pământului - și a ceea ce a apărut în urma acestor cataclisme - poate fi de ajutor.
„Nimeni nu a văzut aceste evenimente, dar sunt la o scară care s-ar putea repeta. Trebuie să învățăm din trecut, pentru că acesta este singurul nostru set de date”, a spus Michael Benton, profesor de paleontologie a vertebratelor la Universitatea Bristol din Regatul Unit, care este autorul noii cărți „Extinctions: How Life Survives, Adapts and Evolves”.
Nu numai că acțiunile distructive ale oamenilor au potențialul de a ne eroda calitatea vieții pe termen lung, dar efectele lor ar putea în cele din urmă să ne distrugă succesul ca specie, spune Ceballos.
„Când pierdem genuri, pierdem mai multă diversitate genetică, pierdem mai multă istorie evolutivă și pierdem multe bunuri și servicii ecosistemice care sunt foarte importante”, a explicat el.
Editor : M.B.