Video Oameni înghețați de vii în mașini și pe străzi. 50 de morți după „ciclonul bombă” din SUA

Data actualizării: Data publicării:
ciolon bomba sua
Cel puțin 37 de oameni au murit în SUA din cauza furtunii de zăpadă. Foto: Captură video

Furtuna masivă din Statele Unite a dus la moartea a cel puțin 50 de oameni, în timp ce alte sute de mii au rămas fără curent electric din cauza ninsorilor abundente și a rafalelor de vânt. „Cea mai devastatoare furtună din istorie”, a declarat guvernatorului statului New York, Kathy Hochul, pentru CNN. Oameni morți au fost găsiți în mașini acoperite de zăpadă sau înghețați pe stradă.

ACTUALIZARE 16.58. 27 de decese cauzate valul de ger și furtuni de zăpadă au fost raportate în vestul statului New York. Crește astfel la 50 bilanțul morților din SUA, în urma condițiilor meteo extreme înregistrate în ultiele zile.


În oraşul Buffalo, din statul New York, a nins timp de două zile, iar grosimea stratului de zăpadă depăşeşte acum un metru şi jumătate. Oamenii de aici au rămas blocaţi în automobile. Ambulanţele au nevoie în medie de trei ore pentru a ajunge la cazurile la care sunt chemate. Iar toate maşinile de pompieri au avut nevoie de asistenţă pentru a se deplasa prin zăpadă.

Guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a declarat pentru CNN că furtuna este „cea mai devastatoare furtună din istorie”. Ninsorile abundente și condițiile de viscol au făcut drumurile impracticabile cu vizibilitate zero, au înghețat stațiile electrice și au dus la cel puțin 17 decese.

„Sunt oameni morți găsiți afară și în mașini”

Președintele comitatului Erie, Mark Poloncarz, a declarat într-o conferință de presă că situația este „groaznică” și că unii oameni au fost găsiți morți în mașini și pe stradă, în bancuri de zăpadă.

„Sunt oameni morți găsiți afară și în mașini”, se arată într-un comunicat al poliției din Buffalo.

Sute de trupe ale Gărzii Naționale au fost desfășurate pentru a ajuta la eforturile de salvare din New York. Poliția de stat a fost implicată în peste 500 de salvări până duminică.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Este încă o situație foarte periculoasă care pune viața în pericol”, au transmis autoritățile, care îi roagă pe locuitori să nu plece la drum.

În timp ce condițiile de viscol puternic au măturat regiunea, aproximativ 500 de șoferi s-au trezit blocați în vehiculele lor de vineri seara spre sâmbătă dimineața.

„A fost viscol continuu, astfel încât nimeni nu putea să vadă încotro se îndreaptă. Nimeni nu avea idee ce se întâmplă.”, a mai spus Mark Poloncarz.

În timp ce vehicule abandonate sunt însirate pe drumurile acoperite de zăpadă, condițiile sunt, de asemenea, dificile în interiorul caselor.

Unii locuitori au rămas în casele lor în ultimele 56 de ore, unii fără curent electric. 

În ultima săptămână, furtuna prelungită a cuprins o mare parte din teritoriul Statelor Unite cu temperaturi periculos de scăzute de până la -45 de grade. Peste 10 milioane de oameni au fost sub alertă de îngheț.

Furtuna a afectat şi zborurile interne. 3.400 de curse au fost anulate în Ajun de Crăciun şi alte 1.300 în dimineaţa de Crăciun, informează CBS News. De asemenea, mai multe autostrăzi au fost închise, la nivel naţional, din cauza poleiului.

Cum se manifestă un „ciclon bombă”

Un ciclon bombă sau ciclogeneza explozivă este, simplu spus, o furtună care se intensifică foarte rapid. Se formează atunci când aerul de la suprafaţa solului se ridică rapid în atmosferă, provocând o scădere bruscă a presiunii - 24 de milibari în 24 de ore.

Pe măsură ce aerul se ridică, vântul începe să bată în spirale, luând aspect de uragan.

„Nu toate cicloanele bombă sunt uragane. Dar uneori au caracteristici de uragan, cu vânturi foarte puternice, precipitaţii abundente şi un ochi al furtunii în mijloc foarte bine definit”, a declarat climatologul Daniel Swain, de la Universitatea California pentru NBC News.

Meteorologii asemuie scăderea bruscă a presiunii cu o explozie, motiv pentru care acest tip de ciclon este denumit „ciclon bombă”. 

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri