O sectă ar putea fi la originea mutilării cailor în Franța

Data actualizării: Data publicării:
Cal alb Franța
Foto: Getty Images

De mai multe luni în Franța tot apar cazuri de mutilare a cailor. Anchetatorii se gândesc acum la ipoteza unor ritualuri comise în cadrul unei secte, pentru că unele detalii macabre par să țină mai degrabă de o anumită dimensiune simbolică. 

Sunt deja zeci de cai care au fost răniți, mutilați și chiar uciși. De la începutul anului, cel puțin 50 de animale au fost ținta unor atacuri deosebit de brutale, pe întreg teritoriul Franței. Urechi tăiate, boturi retezate, sexul secționat, actele barbare la care au fost supuse animalele strârnesc groază și revoltă. Cine ar putea fi la originea acestor fapte oribile? 

Mult timp privilegiată, pista unui „lup singuratic”, a unui individ solitar care s-ar deplasa în toată țara, a fost exclusă de jandarmi la începutul acestei luni. Se merge mai degrabă pe ideea unei „provocări” lansate pe internet, dar și pe teza unei derive sectare, posibil de natură satanistă.

Întrebarea care se pune este de ce o sectă ar mutila în așa hal cabalinele, adesea mergându-se până la a le provoca agonia?

Regăsirea masculinității

Ancheta este în curs și în timp ce vinovații sunt căutați încă, investigatorii merg inclusiv pe firul istoriei, la tradiții ancestrale. 

„Ritualurile de sacrificare a cailor sunt foarte vechi, dar nimic de genul acesta nu s-a mai întâmplat în perioada recentă. Însă bineînțeles, nu putem exclude posibilitatea ca un grup să se inspire din tradiții străvechi și să dezgroape niște pseudo-ritualuri”, spune Anne Josso, care face parte dintr-un organism interministerial de monitorizare și combatere a derivelor sectare.

Sacrificarea calului sacru, cum presupune ritualul hindus Ashvamedha, era o chestiune esențială în numeroase culturi străvechi, care legau acest sacrificiu de libertate, putere, misterul vieții, al morții și al regenerării.

Ar putea fi vorba despre o reînviere a acestui gen de mitologie din partea unor persoane care ar vrea să-și asigure prosperitate și noroc. Ar putea fi vorba și despre un rit de inițiere, mai spune Anne Josso, citată de presa franceză.

Experta crede că autorii sunt probabil exclusiv bărbați, iar calul este un simbol al puterii și al virilității. Atacurile ar putea, de exemplu, să corespundă unei probe de regăsire a masculinității. 

În epoca vikingilor, calul era animalul cel mai important al mitologiei nordice.  Considerat un spirit al fecundității, era sacrificat și apoi consumat de bărbații care sperau ca astfel să le fie transmise forța și virilitatea animalului.

De ce e tăiată urechea dreaptă a cailor?

Superstiție, fetișism, ritual satanic? Oricare ar fi motivațiile autorilor acestor orori, un alt detaliu îi intrigă pe anchetatori: în majoritatea cazurilor, calul atacat are urechea dreaptă tăiată de tot, ca și cum ar fi păstrată ca un trofeu. Să fie acesta semnul unui ritual de sectă?

În cazul sectelor, există anumite etape de parcurs, care uneori echivalează cu adevărate probe prin care se condiționează apartenența adepților. Aceste probe, care sunt mai mult decât niște simple reguli impuse, îi transformă progresiv pe adepți, le modifică percepțiile, emoțiile, sistemul de valori, pentru că în capul lor își face loc convingerea că intră astfel într-un grup superior, inițiat, o elită care are propriile coduri și legi, explică Anne Josse.

Astfel, e posibil ca adepților să li se ceară să aducă o probă sau un trofeu, tăind o parte a animalului. Dar nu este vorba de orice parte a sa, ci de acelea care au o puternică încărcătură simbolică: urechile, ochiul sau părțile sexuale. 

Totuși, în aceste numeroase cazuri de agresiune asupra cailor, nu există un modus operandi unic, iar experta spune că nu trebuie privilegiată o anumită pistă sub emoția suscitată de oribilitatea faptelor. Pe de altă parte, ea subliniază că de câțiva ani grupurile sataniste din Franța au intrat într-un con de umbră și par să-i atragă mai puțin pe tineri, dar în orice caz, în aceste cazuri macabre există un potențial de violență care ar putea lua amploare, avertizează experta.

(sursa: Ouest-France)

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...