Pentru mulți ruși, decizia Kremlinului de a mobiliza 300.000 de rezerviști pentru a-i trimite la război în Ucraina a fost un șoc. În marile orașe, războiul de șapte luni al Rusiei împotriva țării vecine a părut întotdeauna un lucru îndepărtat. Dar acest lucru s-a schimbat după discursul lui Vladimir Putin, relatează BBC.
„A fost ca un film SF din anii 1980. Un pic înfricoșător, să fiu sincer”, spune Dmitri, în vârstă 28 de ani, care lucrează într-un birou din Sankt Petersburg. Colegii săi și-au petrecut dimineața de miercuri cu ochii lipiți de ecranele televizorului, computerului și telefonului mobil, urmărind discursul lui Putin.
Dmitri și-a luat liber după prânz și a mers să schimbe ruble în dolari la o bancă din apropiere.
Tânărul s-a mutat de acasă după ce a primit o vizită de la poliție, pentru că a participat la un miting împotriva războiului, crezând că așa le va fi mai greu autorităților să-l găsească.
„Nu sunt sigur ce o să fac în continuare: să sar în următorul avion și să plec în străinătate sau să mai stau în Rusia și să fiu urmărit de polițiști la mitingurile împotriva războiului”, spune el.
Serghei (numele a fost schimbat pentru a nu-l pune în pericol) a fost deja chemat în armată. Doctorand în vârstă de 26 de ani și lector la o proeminentă universitate rusă, aștepta un curier care să-i livreze produse alimentare cu o seară înainte de discursul lui Putin, când a sunat soneria. La ușă erau însă doi bărbați în civil care i-au înmânat actele de mobilizare și i-au cerut să semneze.
Kremlinul a spus că vor fi mobilizate doar persoanele care au făcut serviciul militar și au abilități speciale și experiență de luptă. Însă Serghei nu are experiență militară, iar tatăl său vitreg este îngrijorat, deoarece evitarea mobilizării este o infracțiune penală în Rusia.
Tatăl său vitreg lucrează la o companie petrolieră de stat și câteva ore mai târziu a fost chemat la departamentul de resurse umane să ofere motive legale pentru scutirea de serviciul militar.
Majoritatea bărbaților ruși nu pot oferi astfel de documente, așa că mulți caută modalități de a evita plecarea în armată.
La Moscova, Viaceslav spune că el și prietenii săi au început să caute „pile” medicale pentru a obține scutiri.
„Sănătatea mintală sau tratamentul pentru dependența de droguri par opțiuni bune, ieftine sau poate chiar gratuite”, a spus el.
„Dacă esti drogat și ești arestat în timp ce conduci, sper că rămâi fără permis și va trebui să faci un tratament. Nu putem fi siguri, dar sperăm că acest lucru va fi suficient pentru a evita recrutarea”, explică tânărul.
Cumnatul său a reușit să evite mobilizarea pentru că nu era acasă când au venit oficialii să-l cheme în armată. Mama lui a văzut documentele, care i-au cerut să se prezinte la centrul de recrutare între 19 și 23 septembrie.
„Acum s-a închis într-o cameră și refuză să iasă. Are doi copii mici, de trei ani și un an: ce ar trebui să facă?”, spune Viaceslav.
Un alt bărbat, din Kaliningrad, a declarat pentru BBC că va face orice pentru a nu fi recrutat: „O să-mi rup o mână, un picior, merg la închisoare, orice pentru a evita toată treaba asta”.
Mii de ruși au participat miercuri seara la proteste față de război în zeci de orașe din toată Rusia. Mulți au spus că li s-au înmânat acte de recrutare fie în stradă, fie mai târziu, în arestul poliției.
Organizația pentru drepturile omului OVD-Info a enumerat până la 10 secții de poliție numai din Moscova, unde protestatarii au primit acte de mobilizare. Cel puțin un bărbat din districtul Vernadski din Moscova a refuzat să semneze și a fost amenințat cu un dosar penal.
O femeie a declarat pentru site-ul independent Mediazona că soțul ei a fost reținut la un protest împotriva războiului în centrul Moscovei. A fost dus la o secție de poliție, i-au înmânat acte de mobilizare și le-a semnat în timp ce era filmat de poliție. I s-a spus să se prezinte pentru a fi recrutat joi.
Mihail, în vârstă de 25 de ani, plecase din Rusia în Georgia la începutul războiului și s-a întors în micul său oraș natal din Urali doar pentru câteva zile. El avea de gând să se întoarcă în Georgia, dar acum este îngrijorat de amenințarea cu armele nucleare a lui Putin și va rămâne în Rusia, aproape de familia sa.
„Suntem într-o stare de panică. În orașul meu, mulți au primit deja acte de mobilizare, dar nu sunt înregistrat cu domiciliul aici, așa că eu nu voi primi”, a explicat el.
El are un loc de muncă bun la Tbilisi, dar acum îl consideră inutil din cauza escaladării militare a lui Vladimir Putin.
„Nu-mi mai pasă, trăiesc doar pentru ziua de azi”, spune el.
Editor : Monica Bonea