„O nouă cursă spațială”. Sonda spațială Chang'e-6 a Chinei și-a încheiat cu succes misiunea istorică pe partea întunecată a Lunii

Data publicării:
imagine cu o sondă chinezească pe Lună
Sonda lunară a Chinei a ajuns, în premieră, pe partea întunecată a Lunii. Foto: Profimedia Images

Sonda lunară Chang’e-6 a Chinei a plecat, marți, de pe partea întunecată a Lunii, făcând un nou pas spre încheierea unei ambițioase misiuni care arată ascensiunea tot mai rapidă a Chinei ca putere spațială, relatază CNN. China a devenit prima țară care și-a pus drapelul național pe partea întunecată a Lunii, jumătatea astrului care nu este niciodată vizibilă de pe Pământ.

Sonda, care aduce pentru prima oară roci lunare de pe partea întunecată a Lunii, s-a ridicat de pe suprafața astrului în primele ore ale zilei de marți, ora locală din China.

Dispozitivul a colectat cu succes mai multe mostre de rocă de-a lungul a două zile, conform unui comunicat transmis de Administrația Națională Spațială Chineză (CNSA).

Se estimează că revenirea pe Pământ va dura aproximativ trei săptămâni, aterizarea urmând să aibă loc în regiunea chinezească Mongolia Interioară, în jurul datei de 25 iunie.

Aducerea acestor valoroase mostre pe Pământ ar da Chinei inițiativa în ce privește beneficiile strategice și științitifice ale explorării lunare, un domeniu tot mai competitiv în care a fost alimentată ceea ce șeful NASA, Bill Nelson, a numit „noua cursă spațială”.

Prima cursă spațială s-a desfășurat în timpul Războiului Rece, între principalele superputeri de atunci – Statele Unite și Uniunea Sovietică.

Este pentru a doua oară când  China a colectat roci lunare, după ce Chang’e-5, o altă sondă, a adus roci de pe partea apropiată a Lunii, jumătatea care este mereu vizibilă de pe Pământ. Această misiune a avut loc în 2020.

La începutul acestui an, Nelson a părut să recunoască ritmul tot mai accelerat al Chinei în ce privește explorarea spațială, susținând și că există îngrijorări cu privire la intențiile regimului de la Beijing, iar din acest motiv, SUA se grăbește să revină pe Lună, la decenii distanță de misiunile Apollo care au „cucerit” pentru prima oară satelitul natural al Pământului.

China a colectat roci și și-a înfipt steagul pe partea întunecată a Lunii

Fotografia făcută publică de CNSA, marți, vizualizată de un număr mare de ori pe platforma socială chinezească Weibo, arată suprafața forată a Lunii pentru a arăta ideograma 中 (zhōng), în traducere literală „mijloc”, dar care este primul caracter din numele Chinei (n. red. – numele în limba chineză al Chinei (Zhōngguó; 中国) vine de la ceea ce s-a numit „Regatul de Mijloc” în timpul dinastiei Zhou – în jurul anului 1000 înaintea erei noastre; ulterior, după expansiunea acestei dinastii, numele a ajuns să semnifice întreagă Chină; numele occidental „China” vine pe filieră indiană, probabil o transliterație a numelui dinastiei Qin, în jurul anului 200 înaintea erei noastre).

Sonda a rezistat „testului temperaturilor ridicate” și a colectat mostreel forând în suprafața lunară cu ajutorul unui braț mecanic, a mai transmis CNSA.

După colectarea acestora, brațul robotic a fost lungit pentru a ridica steagul comunist al Chinei, conform animației publicate pe rețelele sociale de CNSA.

Steagul ar fi fost gândit să reziste la coroziunea de pe Lună și la temperaturile extreme caracteristice părții întunecate a astrului. Ar există planuri inclusiv pentru operațiuni viitoare pe Lună, a mai spus inginerul care s-a ocupat de sondă.

Steagul Chinei pe Lună
China și-a plantat steagul pe suprafața întunecată a lumii, prima țară care face acest lucru. Foto: Profimedia Images

O nouă cursă spațială

Chang’e-6 a aselenizat cu succes, duminică dimineață, în bazinul Aitken al polului sud lunar, cel mai vechi bazin-crater de pe Lună, format în urmă cu aproape patru miliarde de ani.

Este pentru a doua oară când o misiune ajunge cu succes pe partea întunecată a Lunii, prima fiind tot o reușită a Chinei, din 2019, cu sonda Chang’e-4.

Dacă totul merge conform planului, misiunea ar fi un nou succes în cadrul eforturilor Chinei de a deveni principala putere spațială. China are planuri inclusiv pentru misiuni cu oameni până în 2030, dar și planuri ambțioase de a construi o bază de cercetare la polul sud lunar, acolo unde se crede că există apă sub formă de gheață.

Ascensiunile rapide ale Indiei și Chinei ca puteri spațiale au dat naștere la ceea ce s-a numit „noua cursă spațială”.

Anul trecut, India a adus pentru prima oară o sondă pe Lună. Rusia, de cealaltă parte, a eșuat într-o nouă încercare – sonda sa, Luna 25, s-a prăbușit pe suprafața astrului în timpul manevrelor.

De asemenea, în ianuarie,  Japonia a devenit a cincea țară care aduce un dispozitiv pe Lună, în ciuda dificultăților întâmpinate când sonda a căzut pe o parte și a avut nevoie de mai multe manevre pentru a putea să revină în poziția corectă.

În februarie, IM-1, o misiune a NASA coordonată de compania privată texană Intuitive Machines, a aselenizat la polul sud lunar. Această aselenizare, prima americană după peste cinci decenii, se numără printre mai multe operațiuni planificate de misiuni comerciale de explorare a suprafeței lunare.

NASA intenționează să aducă astronauți, din nou, pe Lună cel mai devreme în 2026.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...