244 de oameni, inclusiv un bebeluș, au fost salvați în noaptea de sâmbătă spre duminică din apele Mediteranei, într-o operaţiune dificilă desfășurată noaptea, pe timp de furtună, la care a participat și o navă românească din misiunea FRONTEX, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Operaţiunea de salvare nocturnă, desfășurată în condiții meteorologice dificile, a avut loc la aproximativ 50 de mile (80 de kilometri) în largul coastei regiunii italiene Calabria.
Paza de Coastă a oraşului Roccella Jonica şi o navă românească a FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă) au reușit să salveze 244 de persoane, inclusiv 41 de copii, între care un nou-născut, care călătoreau într-o ambarcaţiune veche de pescuit, din lemn.
La operaţiune a participat şi o navă comercială, care şi-a părăsit traseul obișnuit pentru a veni în ajutor.
O parte dintre migranţii salvaţi au urcat la bordul navei românești, iar ulterior ei au fost preluați de agenții portuari și de voluntari.
Pe de altă parte, nava organizaţiei umanitare Sea Watch, având la bord alți 461 de imigranţi salvați în zilele anterioare, încă aşteaptă finalizarea debarcării în portul sicilian Augusta. Până sâmbătă debarcaseră doar două femei însărcinate. ONG-ul a explicat că toţi cei salvaţi au fost testaţi negativ pentru coronavirus, dar cu toate acestea debarcarea decurge foarte lent. Sea Watch susține că autorităţile au întrerupt debarcarea a sute de migranţi, în pofida faptului că starea de sănătate a multora este precară, după ce aceştia au petrecut mai bine de o săptămână pe mare, în frig şi ploaie.
De la începutul anului, potrivit datelor actualizate vineri de ministerul italian de interne, 62.236 de migranţi au debarcat în Italia, dublu faţă de numărul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut (32.542) şi de şase ori mai mult decât în 2019 (10.707).
Editor : Luana Pavaluca