Serviciul de securitate ucrainean SBU și poliția ucraineană au efectuat marți dimineață percheziții la o mănăstire creștin-ortodoxă veche de 1.000 de ani din Kiev, în cadrul unor operațiuni de contracarare a unor presupuse „activități subversive ale serviciilor speciale rusești”, a declarat SBU, notează Reuters.
Lavra Pecerska din Kiev, ce se traduce Lavra Peşterilor, este cea mai veche mănăstire creştin ortodoxă din Ucraina și sediul aripii susținute de Rusia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei.
„Aceste măsuri sunt luate ca parte a activității a SBU pentru a contracara activitățile distructive ale serviciilor speciale rusești în Ucraina”, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei într-un comunicat.
SBU a mai precizat că percheziția a avut ca scop prevenirea utilizării mănăstirii rupestre ca „centru al lumii rusești” și a fost efectuată pentru a verifica suspiciunile „cu privire la utilizarea spațiilor pentru adăpostirea grupurilor de sabotaj și recunoaștere, a cetățenilor străini, pentru depozitarea de arme”.
Reuters mai transmite că SBU nu a precizat care a fost rezultatul raidului, iar Patriarhia Moscovei nu a comentat imediat incidentul.
În luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei a pus capăt legăturilor cu biserica rusă din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a condamnat sprijinul acordat de Patriarhul Kirill, șeful bisericii ruse, pentru ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială”.
Un sondaj realizat în 2020 de Centrul Razumkov, cu sediul la Kiev, a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai Bisericii Ortodoxe principale din Ucraina, în timp ce 14% erau membri ai Bisericii Patriarhiei Moscovei din Ucraina.
În 2019, Ucraina a primit permisiunea din partea liderului spiritual al creștinilor ortodocși din întreaga lume de a forma o biserică independentă de Moscova, punând capăt în mare măsură unor secole de legături religioase între cele două țări.
Editor : M.D.B.