O femeie vrea să facă istorie în Iran. Cine este Zohreh Elahian, care vrea să fie președinte după ce Raisi a murit

Data actualizării: Data publicării:
Zohreh Elahian
Zohreh Elahian vrea să fie președinte după ce Raisi a murit. FOTO: Profimedia Images

O femeie vrea să facă istorie în Iran și s-a înregistrat la viitoarele alegeri prezidențiale care se vor organiza anticipat în această țară după moartea lui Ebrahim Raisi, a transmis agenția de știri iraniană MEHR.

În vârstă de 57 de ani, Zohreh Elahian este medic și fost parlamentar.

Ea și-a înregistrat candidatura cu motto-ul "Guvern sănătos, economie sănătoasă, societate sănătoasă" și susține că va duce o luptă pentru combaterea corupției.

În trecut, Elahian și-a exprimat sprijinul pentru obligativitatea purtării hijabului. De asemenea, ea a pledat pentru pedeapsa cu moartea pentru protestatari.

Oricum, candidatura ei este emblematică pentru un pas către dezvoltarea Iranului, bazat pe un articol constituțional interpretabil. Consiliul Gardienilor din Iran a respins până acum candidați femei la alegeri în în baza articolului 115 care a fost interpretat în sensul că e permisă doar participarea bărbaților la alegeri. Criticii au susținut ulterior că de fapt sensul e de „figuri“ sau „persoane“.

În campania pentru alegerile prezidențiale s-au mai înscris și alte câteva personalități politice iraniene marcante, inclusiv fostul președinte al parlamentului Ali Larijani.

Pe lângă Larijani, mai candidează și fostul șef al Consiliului Suprem de Securitate Națională iranian, Saeed Jalili. Având poziții cheie în calitate de reprezentant actual al Liderului Revoluției și Republicii în consiliu, Jalili este cunoscut pentru poziția sa fermă față de politica externă, în special în ceea ce privește negocierile și relațiile cu Occidentul și Statele Unite. Parlamentarii Mohammad Reza Sabbaghian și Abbas Moghtadaei, împreună cu liderul partidului reformist „Mardom Salari”, Mostafa Kavakebian, și Ghodrat Ali Heshmatian, au fost de asemenea nominalizați.

Alegerile din Iran vor avea loc în 28 iunie, iar candidaturile se depun până în 3 iunie. Consiliul Constituțional va decide eligibilitatea candidaților în perioada 4 iunie – 10 iunie. Apoi, în 11 iunie, Ministerul de Interne va anunța candidații acceptați, iar campania electorală va continua până pe 26 iunie.

Pe 28 iunie vor avea loc alegerile prezidențiale, dar data poate schimba, ținând cont de faptul că termenul de 50 de zile se va încheia în prima săptămână a lunii iulie.

În cele din urmă, dacă niciun candidat nu va câștiga majoritatea voturilor pe 28 iunie, va avea loc un tur de scrutin pe 5 iulie.  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri