Compania de cartografiere a apelor la mare adâncime Magellan, cunoscută cel mai bine pentru imaginile sale unice ale epavei Titanicului, a intrat într-o luptă contra cronometru pentru a se implica în eforturile de căutare a submersibilului turistic dispărut, dar are nevoie de un avion special pentru a-și transporta echipamentele. A cerut ajutor de la forțele aeriene din SUA și Marea Britanie, dar nu a primit niciun răspuns, relatează CNN.
Președintele companiei Magellan, David Thompson, a spus că echipa sa este familiarizată cu locul epavei și a primit o notificare scrisă de la OceanGate Expeditions, compania care conduce expediția către Titanic cu submersibilul dat dispărut încă de duminică, să se mobilizeze „cu toate mijloacele posibile.”
Dar compania are nevoie de un avion militar cargo C-17 Globemaster III, care are capacitatea de a transporta echipamentul de scufundări la mare adâncime, aflat în Marea Britanie, și de a-l livra în Canada.
„Cunoaștem locul epavei, știm locația. Echipamentul pe care încercăm să îl transportăm este cel folosit pentru a face scanarea Titanicului”, a spus Thompson.
El a precizat că nici Forțele Aeriene ale SUA, nici Forțele Aeriene din Regatul Unit nu au răspuns la solicitarea companiei, așa că nu se știe dacă și când ar putea face rost de avionul necesar pentru a transporta echipamentul.
Cea mai mare parte a echipamentelor necesare pentru operațiunea de salvare se află în Jersey, în Insulele Channel, în largul coastei Franței, iar alte echipamente sunt în Aberdeen, a spus Thompson.
„Prin conexiunile noastre la nivel local, avem legături bune cu autoritățile, care sunt gata să deschidă aeroportul imediat ce avem nevoie, chiar și acum”, a spus Magellan.
De obicei, echipamentul necesar pentru o astfel de expediție la mare adâncime nu este andocat în Insulele Channel, unde își are sediul compania.
„În mod normal, este pe o navă care plutește în jurul lumii. Dar, printr-o pură coincidență, este în Jersey așteptând să fie mutat de pe o navă pe alta”, a adăugat el.
Echipa de la Magellan spune că ar putea ajunge la locul operațiunii de căutare din Atlantic, cu tot cu echipamentul, în 24-30 de ore.
Submersibilul dispărut, care ducea turiști la epava Titanicului, mai are între 70 și 96 de ore de oxigen, a estimat luni după-amiază Garda de Coastă americană.
„Am înțeles că exista o capacitate de urgență de 96 de ore din partea operatorului. Și astfel, anticipăm că există undeva între 70 și toate cele 96 de ore disponibile în acest moment”, a declarat contraamiralul John Mauger.
Aceste estimări înseamnă că oxigenul din submersibil va rezista cel mai probabil până cel târziu joi după-amiază.
Nava, numită Titan, are o lungime de aproape șapte metri și conține de obicei oxigen pentru o perioadă de patru zile, pentru un echipaj de cinci persoane, inclusiv pilotul.
Printre cei aflați în submersibilul dispărut se numără omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood și fiul său, Suleman, precum și Hamish Harding, un miliardar britanic în vârstă de 59 de ani, om de afaceri și explorator.