Numărul migranților morți în Mediterana este de două ori mai mare decât anul trecut

Data publicării:
Panoramă cu nava Ocean Viking
Imagine la apus de soare cu nava Ocean Viking, o barcă cu migranți și o barcă de viteză a celor de la SOS. La operațiunea respectivă, cea suprinsă în poză, au fost salvate 44 de persoane de pe două bărci din lemn. Sursă fotoFlavio Gasperini / SOS MEDITERRANEE

Numărul deceselor consemnate de-a lungul rutelor de migraţie din Mediterana a crescut de peste două ori în prima jumătate a lui 2021 comparativ cu perioada similară de anul trecut, relevă datele publicate miercuri de Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM), transmite dpa.

În acelaşi interval, a crescut cu 58% numărul (aproape 76.000 în perioada ianuarie-iunie) celor care au încercat să traverseze Mediterana din nordul Africii spre Europa.

Totodată, statele nord-africane au împiedicat cu 37% mai mulţi migranţi să-şi continue călătoria spre nord.

Creşterile puternice consemnate se datorează parţial faptului că relativ puţini migranţi au încercat traversarea Mediteranei în timpul pandemiei anul trecut, explică agenţia ONU. În prima jumătate a lui 2020, aceştia au fost cu 17% mai puţini decât în 2019.

În 2021, OIM a consemnat un total de 896 de decese, în creştere cu 130% faţă de anul trecut. Acestora li se adaugă cel puţin 250 de migranţi care au murit anul acesta încercând să ajungă în insulele Canare, situate de vest de continentul african, potrivit cifrelor OIM.

Cele mai multe victime, 741, şi-au pierdut viaţa în traversarea Mediteranei Centrale spre Italia. Alţi 149 de migranţi au murit în drum spre Spania, iar şase au pierit în Mediterana de Est, pe ruta maritimă dinspre Turcia spre Grecia.

OIM a criticat lipsa operaţiunilor de salvare, notând că, în cea mai mare parte din timp, o singură navă de salvare aparţinând unei organizaţii umanitare a fost desfăşurată pe mare, în vreme ce alte nouă erau de obicei blocate în porturi.

Acelaşi raport mai arată că gărzile de coastă din nordul Africii a oprit peste 31.500 de persoane în primele şase luni ale anului, cu 76% în plus faţă de 2019.

Sursa: Agerpres

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri