Exclusiv „Nu e surprinzător că Rusia atacă România.” Ucraina își face armată de hackeri și lansează un avertisment pentru toată Europa

Data actualizării: Data publicării:
steagul rusiei si un hacker
Serhii Prokopenko avertizează că atacurile Moscovei sunt o amenințare globală în acest moment. Foto: Profimedia

Ucraina își face oficial o armată paralelă de hackeri să înfrunte Rusia și lansează un avertisment pentru toată Europa. Într-un interviu exclusiv pentru Digi24, șeful securității cibernetice de la Kiev, Serhii Prokopenko, spune că hackerii afiliați Moscovei duc un război paralel care depășește linia frontului fizic, dar este la fel de periculos. Și România este vizată.

Întrebat cum vor fi aceste trupe de hackeri și cum vor arăta, șeful securității cibernetice de la Kiev a spus: „Ei operează și acum dar nu într-o formă atât de formală. Avem unități speciale responsabile cu zona de securitate cibernetică. Vor fi coordonați mai bine acum după aceste decizii”.

Serhii Prokopenko avertizează că atacurile cibernetice ale Moscovei sunt o amenințare globală în acest moment.

„Acum Rusia nu atacă doar Ucraina, ci toată Uniunea Europeană și este o parte din strategia informatică. Rușii folosesc atacurile cibernetice ca o parte din operațiunea informațională, deci nu este surprinzător că atacă România. Este o amenințare globală acum”, a declarat el.

Despre încercările hackerilor ruși, Prokopenko a spus că adevăratul pericol e atunci când aceștia reușesc să distrugă informații importante. 

„Ei încearcă (n.r. să fure infomații), dar în multe dintre cazuri putem să ne protejăm resursele, nu reușesc să obțină acces să intre în sisteme și să ne fure informațiile prețioase. Țintesc diferite persoane și prin intermediul lor hackerii speră să intre în sistemele noastre și să fure informații. Scopul este spionajul”, spune el. 

„Cel mai periculos, ca de obicei, este atunci când intră în sisteme și distrug informațiile, datele. Din nefericire se întâmplă, avem 10 - 20 de incidente de acest fel pe an”, adaugă șeful securității cibernetice de la Kiev.

Citește și: Serviciile de informații olandeze avertizează cu privire la atacurile cibernetice rusești care vizează ajutorul occidental pentru Kiev

Atacuri cibernetice asupra site-urilor din România

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a documentat, în perioada 17 - 21 iunie 2024, 25 de atacuri de tip DDoS împotriva unor site-uri din România, lansate de grupări de hackeri afiliate Rusiei.

Conform unui comunicat al DNSC, site-urile vizate aparţin unor instituţii publice din România, respectiv unor entităţi private din sectorul financiar-bancar, transport şi telecomunicaţii, în această campanie fiind atacat inclusiv site-ul DNSC.

„Echipa Directoratului a avertizat din timp organizaţiile vizate, atacurile fiind anunţate în prealabil pe platforme de tip chat online folosite de atacatori şi s-a aflat constant în legătură cu acestea pentru a oferi suportul necesar în mitigare, acolo unde este cazul. Menţionăm că nu au existat perioade de întreruperi însemnate a activităţilor site-urilor vizate. În unele cazuri, în funcţie de volumul şi complexitatea atacului, au existat perioade scurte, intermitente, de indisponibilitate a serviciilor”, a transmis DNSC.

Atacurile de tip DDoS implică generarea unui flux masiv de cereri de conexiune, ceea ce poate duce la funcţionarea cu intermitenţe sau chiar la oprirea activităţii platformelor vizate.

Pentru a evita compromiterea dispozitivelor utilizatorilor şi includerea acestora într-un botnet care lansează atacuri DDoS, există următoarele soluţii: utilizarea unei aplicaţii antivirus; instalarea unui firewall şi configurarea acestuia astfel încât să restricţioneze traficul care vine spre sau pleacă dinspre dispozitiv; implementarea unor bune practici de securitate în sensul minimalizării accesului altor persoane la informaţiile de pe dispozitiv şi gestionării traficului nedorit.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri