„Nu avem suficiente muniții”. Contraofensiva a crescut numărul obuzelor folosite de armata ucraineană la 8.000 pe zi

Data actualizării: Data publicării:
Military mobility continues on Zaporizhzhya frontline in Ukraine
SUA au furnizat Ucrainei peste 2 milioane de cartușe de artilerie de 155 mm. Foto: Profimedia Images

Armata ucraineană trage până la 8.000 de proiectile de artilerie pe zi, susțin oficiali americani citați de Financial Times. Numărul obuzelor folosite a crescut odată cu contraofensiva începută de ucraineni. Numărul uriaș de muniții trase reprezintă o provocare pentru SUA și aliații occidentali pentru a furniza muniția pe care ucrainenii o cer.

Administrația Biden încearcă să crească ajutorul militar și mai ales furnizarea de muniție crucială pentru Ucraina, pentru a sprijini contraofensiva împotriva forțelor de ocupație ruse. 

Efortul de înarmare se concentrează pe livrarea mai multor obuze de calibru 155 mm utilizate de sistemele de artilierie pe care Ucraina le desfășoară de-a lungul liniei frontului, au spus oficiali americani, și include provizii de la aliații occidentali pe termen scurt și un plan pe termen lung pentru intensificarea producției americane de muniție. 

Oficialii au spus că administrația Biden este conștientă de luni de zile că rata mare de tragere a munițiilor din Ucraina va începe să epuizeze proviziile, pe măsură ce războiul a intrat într-o fază crucială. Livrările europene au devenit, de asemenea, o problemă, iar Financial Times a scris săptămâna trecută că Ucraina a început să tragă cu rachete fabricate în Coreea de Nord.

„Lucrăm intens pentru a construi, cât mai repede posibil, liniile de producție pentru 155 (n.red. muniție de 155 mm)”, a spus Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe. „Nu vrem să pierdem o zi”.

SUA au încheiat deja acorduri cu Bulgaria și Coreea de Sud pentru a furniza obuze Ucrainei și sunt în discuții cu Japonia pentru a face același lucru, au spus oficialii.

Dar un efort al Armatei SUA de a crește producția lunară a munițiilor cruciale la 90.000 va dura până în 2025, evidențiind provocarea de a crește rapid o astfel de producție, în special atunci când SUA nu se concentraseră anterior asupra acestei probleme.

„Înainte de războiul din Ucraina, cea mai mare parte din atenția armatei era pe construirea de noi muniții pentru tancuri”, a declarat Gen. Guy Walsh, vicepreședinte al Asociației Industriale din domeniul Apărării Naționale.

Pentagonul a avut o cerere de aproximativ 790.000 de cartușe de 155 mm în ultimii 10 ani, majoritatea pentru a fi utilizate în exerciții de antrenament. Asta sugerează că SUA au oferit deja Ucrainei mai mult decât cantitatea pe care a procurat-o în ultimul deceniu.

„Nu am anticipat sau nu ne-am pregătit pentru un război lung, iar baza industrială a fost constrânsă pentru eficiență”, a declarat Mark Cancian, consilier principal al Centrului de Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Efortul de muniție al SUA și al aliaților săi vine în timp ce Ucraina își intensifică contraofensiva de câteva săptămâni în sudul și estul țării. Joi și vineri, Kievul a declarat că a recucerit Staromaiorske, un sat din sud-estul regiunii Donețk care se afla sub ocupație rusă încă de la începutul invaziei pe scară largă.

Războiul de artilerie a dominat o mare parte din luptele de pe linia frontului, ambele părți trăgând mii de obuze în fiecare zi. 

Lipsa stocurilor americane de muniții de 155 mm a fost un factor important în spatele deciziei controversate a președintelui Joe Biden de luna trecută de a autoriza transporturile de muniții cu dispersie în Ucraina.

„Suntem în punctul în care aliații aprovizionează Ucraina la nivelul la care pot și le-au dat cât au putut, păstrând în același timp rezervele pe care ei consideră că este important să le aibă în cazul în care ar exista o criză neprevăzută”, a declarat Stacie Pettyjohn, directorul Programului de Apărare al Consiliului Național de Securitate.

Liderii ucraineni le-au cerut în mod continuu aliaților occidentali să sporească aprovizionarea cu arme, de la sisteme de apărare aeriană la avioane de luptă, în timp ce țara este sub presiunea partenerilor internaționali pentru a accelera contraofensiva. 

Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că efortul ofensivei ucrainene a început mai lent decât s-a sperat, deoarece „nu avem suficiente muniții și armament și suficiente brigăzi pregătite corespunzător pe aceste arme”. 

SUA și aliații săi internaționali au antrenat până acum 66.000 de forțe ucrainene, potrivit col. Martin O'Donnell, purtătorul de cuvânt al armatei SUA în Europa și Africa. SUA au angajat peste 43 de miliarde de dolari în asistență militară.

„Ucraina este bine pregătită și bine pregătită pentru a avea succes”, a declarat săptămâna trecută secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Dar asta nu a diminuat nevoia de obuze de 155 mm.

Ucraina trage în prezent până la 8.000 de cartușe de artilerie pe zi, o cantitate mult mai mare decât ar trage SUA, potrivit oficialilor americani. 

„Pe măsură ce linia frontului se stabilizează, importanța artileriei crește”, a spus un oficial american. „Surpriza a fost cât de importante sunt obuzele de artilerie obișnuite.”

De asemenea, SUA lucrează acum la creșterea aprovizionării cu obuze, cu obiectivul de a produce până la 90.000 de obuze pe lună până în anul 2025, potrivit Armatei SUA, comparativ cu 24.000 în prezent și 14.000 pe lună înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Armata SUA construiește mai multe linii de producție, inclusiv reechipează o instalație în Ontario, Canada și construiește o nouă linie în Texas. Oficialii armatei au spus că ar putea înființa, de asemenea, noi facilități pentru ambalarea obuzelor de 155 mm în Arkansas, Iowa și Kansas.

Recent, CNN scria că SUA au furnizat Ucrainei peste 2 milioane de cartușe de artilerie de 155 mm. De asemenea, preciza că, potrivit oficialilor americani, Ucraina folosește între 2.000 și 3.000 de obuze de artilerie pe zi împotriva forțelor ruse.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...