Noul sac de box al Rusiei: Kamala Harris. „Cu butonul nuclear, e mai rea decât o maimuță cu o grenadă”

Data actualizării: Data publicării:
Kamala Harris
Deși nu a fost nominalizată oficial, Harris pare să fi fost deja desemnată o țintă principală de către propagandiștii Rusiei. Foto: Profimedia

În timp ce Kremlinul se preface că este calm și dezinteresat, armata sa de propagandiști își desfășoară întregul arsenal rasist și sexist. Noul sac de box al Rusiei este Kamala Harris. Ceea ce arată că rușii se tem ca nu cumva, în noiembrie, ea să aibă prim-planul  în fața lui Donald Trump.

Din momentul în care președintele american Joe Biden s-a retras din cursa pentru președinție și a susținut-o duminică pe Kamala Harris în locul său, propagandiștii ruși au stârnit o cascadă de rasism, sexism și conspirații fără margini, comentează Politico.

Confruntat cu turbulențele politice de la Washington, principalul dușman geopolitic al Rusiei, Kremlinul însuși a dat dovadă de reținere.

Dar soldații săi din sfera dezinformării în limba rusă au făcut mai mult decât să compenseze.

O "nebună"

„Kamala cu butonul nuclear este mai rea decât o maimuță cu o grenadă”, a declarat duminică seară Andrei Sidorov, decanul departamentului de politică globală de la Universitatea de Stat din Moscova (o instituție cândva foarte respectată), în cadrul primei emisiuni săptămânale a televiziunii de stat.

Gazda emisiunii, Vladimir Soloviov, și-a făcut cunoscute propriile sentimente, prezentând un clip în care candidatul republican Donald Trump comenta râsul lui Harris ca fiind un semn că aceasta era „nebună”, urmat de o compilație de clipuri în care Harris, ei bine, râdea.

Tonurile caustice ale lui Sidorov și Soloviov au oferit un contrast puternic cu cel al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în aceeași seară, care, distanțat și rece, spunea că în patru luni până la alegeri „multe se pot schimba”.

„Prioritatea noastră este să atingem obiectivele operațiunii militare speciale”, a adăugat el, folosind un eufemism al Kremlinului pentru război.

Președintele rus Vladimir Putin, a sugerat adesea Peskov, are lucruri mai importante în minte decât conflictele dintre dușmanii săi politici de peste mări.

Cu toate acestea, în ciuda aparenței de neutralitate și a insistențelor repetate că Moscova nu intervine în afacerile interne ale țărilor (în ciuda dovezilor privind amestecul Rusiei în alegerile din 2016), propagandiștii ruși spun o poveste foarte diferită și foarte tendențioasă.

Având în vedere că Moscova se află în al treilea an de război împotriva Ucrainei, ei au profitat de haosul din Statele Unite ca de o oportunitate de a prezenta Rusia ca fiind superioară Occidentului și de a distrage atenția de la problemele interne.

Kamala Harris, sacul de box al Rusiei

Emisiunile media de stat și nenumăratele postări ale comentatorilor pro-Kremlin de pe rețelele de socializare au oferit iterații ale aceleiași lovituri unu-două-trei: Biden este un ratat; Harris este rău; iar democrația americană este fundamental distrusă (un aspect susținut și de Trump).

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe care acționează adesea ca un câine de atac al Kremlinului, a solicitat duminică o anchetă privind „coluziunea dintre mass-media americane și anumite cercuri politice pentru a ascunde adevărul despre starea mentală [a lui Biden], manipulând opinia publică în beneficiul unui partid politic [democrații]”.

Prezentă la emisiunea lui Soloviov mai târziu în acea seară, ea a atacat din nou democrația americană spunând că „toată lumea știe” că Biden nu a scris declarația prin care anunța că se va retrage. „Singurul lucru care este încă o chestiune de ghicit este dacă el a citit-o sau nu”.

Dar cele mai dure critici au fost rezervate lui Harris.

Deși Kremlinul a declarat luni că Harris nu a avut niciodată vreun contact direct cu Putin, ea a numit războiul Rusiei „barbar și inuman” și pe Putin un „imperialist autoritar”.

Fără a preciza la ce remarci se referă, Peskov a acuzat-o luni pe Harris de „retorică neprietenoasă”.

Deși nu a fost nominalizată oficial, Harris pare să fi fost deja desemnată o țintă principală de către propagandiștii Rusiei, în majoritate bărbați albi.

„Întregul stat profund îl va susține pe Harris”, a scris Serghei Markov, un analist cu legături la Kremlin, pe canalul său Telegram. „Toți aliații, mai ales Europa, îl vor susține pe Harris”.

„Acest lucru ar putea deveni important în cazul în care votul este falsificat”, așa cum a fost în 2020, a continuat el să afirme în mod fals, când «țările europene au recunoscut imediat rezultatul, contribuind astfel la respingerea afirmațiilor privind fraudarea».

Propagandistul rus Serghei Mardan a intervenit, de asemenea, scriind: „Statul profund chiar plănuiește să aleagă o baba președinte”, folosind un termen rusesc depreciativ pentru o femeie în vârstă. „Cred că Zelenskyy este foarte speriat acum”.

Cu toate acestea, niciunul dintre aceste comentarii nu a ajuns pe prima pagină a TASS.

În schimb, agenția de presă de stat a publicat un comentariu al consilierului lui Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care iubește să amenințe Occidentul cu anihilarea nucleară.

Într-o postare pe Telegram duminică târziu, Medvedev scrisese: „Biden a terminat ... Îi dorim multă sănătate. Obiectivele operațiunii militare speciale vor fi atinse”.

Explicând comentariile șefului său, consilierul lui Medvedev a declarat pentru TASS că, deși Medvedev nu a avut o relație bună cu Biden, acesta este rus, „iar rușii nu pot dori niciodată moartea celor în vârstă”.

“Ucrainenii în vârstă par să fie excepția de la această regulă”, este comentariul celor de la Politico.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Alfred Bulai a făcut infarct în închisoare. Fostul profesor a fost...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Suma uriașă pe care Adele ar fi trebuit să o primească dacă și-ar fi prelungit turneul. De ce a preferat să...
Film Now
Noul Johnny Depp. Anul trecut apărea cu dinții îngălbeniți și pătați la Cannes, acum are un zâmbet impecabil...
Adevarul
O țară NATO își întărește granițele: „dinți de dragon” și „arici” vor bloca eventualele invazii rusești
Newsweek
VIDEO De ce au aterizat două avioane F-35 de 110.000.000$ pe o autostradă în coasta Rusiei?
Digi FM
Dezvăluiri despre cei doi fii „secreți” ai lui Vladimir Putin. Au doar cinci și nouă ani, trăiesc în lux, dar...
Digi World
Dieta populară care ar putea crește riscul de demență. Oamenii care o urmează "se joacă cu focul"...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale