Noul guvern german, ce urmează să-şi preia funcţiile miercuri, va număra pentru prima dată tot atâtea femei câţi bărbaţi şi acestea vor ocupa posturi-cheie, precum cel de Interne sau al Apărării, a anunţat luni viitorul cancelar federal Olaf Scholz, informează AFP.
„Paritatea este pentru mine importantă, de aceea dintre cei 16 miniştri vor fi opt bărbaţi şi opt femei”, a dat asigurări Olaf Scholz, care se declară de multă vreme feminist.
„Sunt extrem de mândru că femeile vor fi acum la conducerea unor ministere care în mod tradiţional” nu sunt conduse de femei, a subliniat el, cu două zile înainte de prevăzuta intrare în funcţiune a guvernului său.
Partidul Social-Democrat (SPD), care va conduce o coaliţie guvernamentală cu Verzii şi cu liberalii din Partidul Liber Democrat (FDP), a decis să încredinţeze femeilor portofoliile Ministerelor de Interne, Apărării, Dezvoltării şi Construcţiei, notează Agerpres.
Ecologista Annalena Baerbock, în vârstă de 40 de ani, urmează, de asemenea, să devină ministru al afacerilor externe, în timp ce alte două femei, şi ele provenite din partidul Verzilor, vor prelua Ministerele Mediului şi al Familiei.
Liberalii din FDP au încredinţat unei femei un singur minister din cele patru câte le-au revenit, cel al Educaţiei. De asemenea, în plină escaladare a pandemiei de coronavirus, social-democratul Karl Lauterbach, unul dintre experţii ştiinţifici cei mai populari de la apariţia COVID-19, va prelua portofoliul Sănătăţii, a adăugat Olaf Scholz, prezentându-i pe viitorii miniştri social-democraţi. Scholz s-a declarat convins că desemnarea social-democratului Karl Lauterbach la Ministerul Sănătăţii corespunde dorinţei „majorităţii germanilor".
Acest medic de profesie, invitat cu regularitate la talk-show-uri televizate, a devenit o personalitate importantă după izbucnirea pandemiei, susţinător al măsurilor restrictive menite să diminueze creşterea contaminărilor.
La finalul negocierilor pentru formarea guvernului, cele trei partide ale acestei inedite coaliţii supranumită „semafor" şi-au repartizat portofoliile ministeriale pentru a respecta un complicat echilibru între cele trei formaţiuni.
Olaf Scholz urmează să fie ales miercuri cancelar federal de către deputaţii din Bundestag. El va fi apoi învestit în mod oficial alături de guvernul său de către preşedintele Republicii Federale, Frank-Walter Steinmeier.
Ce planuri are viitorul guvern federal al Germaniei
Viziunea pentru Germania a viitorului guvern condus de Olaf Scholz include, printre altele, legalizarea canabisului. Va fi introdusă vânzarea „către adulți în scopuri recreative” și numai magazinele autorizate ar vinde canabisul. Coaliția de guvernare va monitoriza măsura și o va revizui peste patru ani.
De asemenea, viitorul guvern de la Berlin își propune să elimine treptat cărbunele până în 2030 și să aibă cel puțin 15 milioane de mașini electrice care să circule pe drumurile nemțești până la finalul acestui deceniu.
Este luată în considerare și vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru personalul medical și pentru alți lucrători esențiali, pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. „Situația este sumbră”, a transmis Scholz, precizând că „pandemia de coronavirus încă nu a fost învinsă”.
Odată cu intrarea „verzilor” la guvernare, opinia publică din Germania este încrezătoare că statul german își va atinge obiectivele asumate pentru respectarea Acordului de la Paris, acela ca temperatura globală să nu crească cu mai mult de 1,5 grade Celsius peste nivelurile dinainte de Revoluția Industrială.
Noua coaliție țintește ca 80% din energia electrică să provină din surse regenerabile până în 2030. Totodată, guvernul Scholz va căuta să folosească 2% din teritoriul Germaniei pentru energie eoliană și se va concentra și pe energia pe bază de hidrogen, conform CNN.
O altă măsură care ține capul de afiș al multor dezbateri în spațiul public din Germania este creșterea salariului minim la 12 euro pe oră. Totodată, guvernul Scholz are în plan să construiască alte 400.000 de apartamente noi în fiecare an, dintre care un sfert să fie etichetate drept locuințe sociale, pentru a face față crizei imobiliare din Germania.
Citește și: Armata și-a luat rămas bun de la Angela Merkel. Mesajul transmis de cea care a fost cea mai puternică femeie în Europa timp de 16 ani
Politica de tineret joacă un rol important în noua guvernare. Vârsta de vot va fi redusă de la 18 la 16 ani, cu planuri de reformare a legii electorale pentru a pune capăt numărului din ce în ce mai mare de parlamentari. Noul Bundestag are 735 de locuri. Schimbarea vârstei de vot pentru alegerile europene necesită o majoritate parlamentară simplă, dar pentru alegerile federale ar fi nevoie de sprijinul a două treimi din actualii parlamentari federali.
În ceea ce privește criza migranților, noul guvern al Germaniei are în plan ca Imigranții să poată solicita cetățenie germană după cinci ani. În același timp, acestora li se va permite dubla cetățenie, conform planurilor coaliției. Acest lucru ar transforma viețile a milioane de imigranți, care sunt în prezent cetățeni străini, deși au trăit în Germania zeci de ani.
Regula privind nicio datorie nouă a Germaniei a fost ridicată în timpul pandemiei, deoarece erau necesare mai multe fonduri pentru a aborda criza. Dar până în 2023, coaliția dorește să readucă datoria guvernului federal.
Totodată, noua coaliție are în vedere anularea interdicției medicilor care anunță că efectuează avorturi, pentru a permite furnizarea de informații publice despre metodă fără teama de urmărire penală.
Germania este cea mai mare economie a Europei, așa că deciziile luate de noul guvern vor avea un efect mare asupra vecinilor săi, dar și asupra celorlalte state din blocul comunitar.
Citește și: Ultimul mesaj video al Angelei Merkel în calitate de cancelar. „Luaţi în serios acest virus perfid. Cu vaccinuri eficiente, avem cheia”
Editor : Marco Badea