Video Noua armă cu rază lungă de acțiune a Ucrainei poate ajunge la Moscova. Ce alte ținte îndepărtate ar putea lovi

Data actualizării: Data publicării:
Lovitură aeriană
Ucraina vrea să lovească cât mai adânc în teritoriul inamic. Foto: Profimedia

Cele mai recente progrese în domeniul armamentului ucrainean cu rază lungă de acțiune prind contur. Potrivit presei ucrainene, Kiev-ul ar fi dezvoltat o rachetă balistică cu o rază de acțiune între 600-700 km. Alte surse vorbesc de "racheta-dronă", Palianîţia. Dronă sau rachetă balistică? BulgarianMilitary analizează informațiile venite dinspre Ucraina.

Într-un interviu acordat Novini Live, Mihailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui, a împărtășit aceste estimări. El a citat comentarii ale președintelui ucrainean pentru a-și susține afirmațiile. Este demn de remarcat faptul că, la 27 august 2024, când președintele Volodimir Zelenski a anunțat testarea cu succes a unei rachete balistice naționale, nu a dezvăluit raza de acțiune a acesteia.

În august 2023, președintele Zelenski a dezvăluit desfășurarea cu succes a armamentului cu rază lungă de acțiune al Ucrainei pe o distanță de 700 km. În noiembrie, a fost clarificat faptul că această armă era o rachetă, deși detaliile - dacă era o rachetă de croazieră sau balistică - nu au fost detaliate.

Șeful statului a anunțat că „Ucraina a testat cu succes prima sa rachetă balistică de producție internă”. Cu alte cuvinte, industria de apărare a Ucrainei face progrese semnificative, cu scopul de a crea o contrapondere la sistemul de rachete Iskander al Rusiei.

Această declarație sugerează că vorbim probabil despre racheta ucraineană „Sapsan”, cunoscută și sub numele de „Hrim-2”.

Interesant, în noiembrie 2023, Forțele Armate ale Ucrainei au menționat pentru prima dată în timpul războiului statutul „Hrim-2”. Generalul de brigadă Serghei Baranov, șeful Direcției principale a trupelor de rachete și sisteme de artilerie și fără pilot din cadrul Statului Major General a făcut aluzie la această evoluție în timpul unei discuții pe ArmiiaFM.

Citește și

Ucraina a testat cu succes prima sa rachetă balistică

Strategia care poate schimba cursul războiului. Cum ajută Occidentul Ucraina să lovească ținte din interiorul Rusiei

De asemenea, este demn de remarcat faptul că, în toată această perioadă, Rusia a urmărit îndeaproape programul ucrainean „Hrim-2”. Au existat chiar afirmații din partea Ministerului rus al Apărării cu privire la eforturile de contracarare a rachetei balistice „Hrim-2”.

Lansarea cu succes a unei rachete balistice, îm timpul unui test, marchează un salt uriaș pentru industria de apărare a Ucrainei. Această realizare evidențiază capacitatea de a produce în serie rachetele necesare pentru teste extinse, o performanță semnificativă având în vedere atacurile cu rachete rusești în curs de desfășurare pe teritoriul ucrainean.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ce alte ținte îndepărtate ar putea lovi Ucraina

În cele din urmă, această capacitate înseamnă lovirea unei varietăți de ținte importante în interiorul Federației Ruse. În special, Moscova însăși se află la o distanță de 600-700 de kilometri, chiar în spatele frontierei sau al liniilor frontului. Dar există și alte ținte valoroase în această rază.

De exemplu, aeroportul de aviație strategică „Engels” de lângă Saratov, care rămâne conectat la bombardierele strategice rusești, este la îndemână. Baza Flotei Mării Negre din Novorossiisk ar fi, de asemenea, în raza de acțiune, posibil chiar Soci. Aceste ținte ar putea fi mai critice decât un atac direct asupra Kremlinului.

Cu toate acestea, merită remarcat faptul că ar putea exista o anumită confuzie în ceea ce privește menționarea de către Mihailo Podoliak a „dronei-rachetă Palianîţia”. Având în vedere descrierea sa, aceasta pare a fi o dronă cu reacție sau, cu alte cuvinte, o rachetă de croazieră. Harta video și coperta oficială arată o rază de acțiune de exact 600-700 de kilometri, care se aliniază cu capacitățile menționate.

Este intrigant să luăm în considerare posibilitatea ca „Palianîţia” să fie de fapt o rachetă-dronă, echipată cu un motor de rachetă mai degrabă decât cu motorul cu reacție declarat. Totuși, acest lucru ridică mai multe întrebări cu privire la designul său. Aripile drepte fixe sugerează că este un avion subsonic, ceea ce contrazice teoria motorului rachetă, comentează BulgarianMilitary.

Citește și

Ucraina dezvăluie detalii despre Palianîția, noua „rachetă-dronă” cu care poate lovi zeci de baze militare de pe teritoriul Rusiei

Zelenski anunță că Ucraina are o nouă armă și că rușii i-au simțit deja efectele. Ce este „racheta-dronă” Palianîţia


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri