La două zile după ce a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca, Norvegia anunță noi situații medicale „neobișnuite”, pe care le investighează, în cazul unor persoane care au fost imunizate cu serul produs de compania britanico-suedeză.
Un cadru medical de 30 de ani a murit din cauza unei hemoragii cerebrale, la zece zile după vaccinare. În plus, alţi trei angajaţi din domeniul sănătăţii, care au primit acelaşi ser, sunt tratați la Oslo pentru sângerări cutanate, cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite. Toți au vârsta sub 50 de ani.
Oficialii de la Oslo subliniază însă că nu este clar dacă există o legătură între aceste cazuri şi vaccinul AstraZeneca, dar fac investigații. Inclusiv Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va fi implicată în aceste investigații, au declarat oficialii norvegieni, potrivit Reuters.
Norvegia este una dintre ţările care au suspendat din precauţie administrarea acestui vaccinului AstraZeneca, după ce în mai multe state au fost raportate cazuri suspecte de apariție a unor cheaguri de sânge.
Agenția Europeană a Medicamentului spune că momentan nu există dovezi privind o legătură între vaccinul AstraZeneca și formarea cheagurilor de sânge, însă autorităţile sanitare norvegiene şi-au exprimat îngrijorarea, sâmbătă, cu privire la cazurile de hemoragii cutanate care au apărut la persoane relativ tinere cărora li s-a administrat o doză de vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Persoanele sub 50 de ani care au simptome la mai mult de trei zile de la vaccinare, invitate să se prezinte la medic
Deşi nu s-a stabilit încă nicio legătură cu vaccinul, „acest lucru este grav şi poate fi un semn al scăderii numărului de trombocite”, a afirmat Institutul norvegian de Sănătate Publică. Institutul invită acum persoanele sub 50 de ani care prezintă simptome la mai mult de trei zile de la vaccinare să meargă la medic.
Norvegia, ca şi Islanda și Danemarca, a anunţat joi suspendarea injecţiilor cu vaccin AstraZeneca, invocând principiul „precauţiei”, din cauza temerilor legate de formarea de cheaguri de sânge.
„Aşteptăm informaţii pentru a vedea dacă există o legătură cu vaccinarea”, a declarat un înalt reprezentant al Institutului Naţional de Sănătate Publică, Geir Bukholm, într-o conferinţă de presă.
Agenţia norvegiană pentru Medicamente a mai spus sâmbătă că „examinează mai atent rapoartele privind cheaguri de sânge şi sângerări pentru toate vaccinurile contra coronavirusului”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că nu există „niciun motiv” pentru a nu utiliza vaccinul AstraZeneca în continuare, pentru moment nefiind stabilită nicio legătură de tip cauză-efect între vacin şi formarea de cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului spune, la rândul ei, că beneficiile vaccinării depășesc riscurile.
Europa se străduiește să accelereze ritmul de vaccinare, după ce a înregistrat întârzieri în livrările de vaccinuri de la Pfizer și AstraZeneca chiar în momentul în care noile variante de coronavirus au determinat o creștere vertiginoasă a cazurilor și au determinat noi măsuri de „lockdown” în Italia și Franța, de exemplu.
Editor : Luana Pavaluca