Nicolas Maduro jură că își va „pulveriza” inamicii: Sunt dispus să fac orice. Peste 2000 de persoane au fost arestate în Venezuela

Data actualizării: Data publicării:
nicolas maduro
Foto: Nicolas Maduro, președintele Venezuelei / Sursa foto: Profimedia Images

Nicolas Maduro le-a spus trupelor armate că este „dispus să facă orice” pentru a-și proteja „revoluția”, duminică, în timpul unei ceremonii militare la Caracas, pe fondul criticilor tot mai mari ale represiunii împotriva opoziției și a promis că îi va „pulveriza” pe cei care contestă rezultatele alegerilor prezidențiale

Maduro spune că peste 2.000 de persoane au fost arestate în zilele de după votul din 28 iulie, în timp ce grupurile pentru drepturile omului spun că cel puțin 22 de persoane au fost ucise, informează The Guardian.

Duminică, UE a transmis că este „serios îngrijorată” de numărul tot mai mare de detenții arbitrare în Venezuela și de hărțuirea opoziției, care a adus dovezi care sugerează că candidatul său, Edmundo González, a câștigat alegerile.

Uniunea Europeană solicită autorităților venezuelene să pună capăt detențiilor arbitrare, represiunii și retoricii violente împotriva membrilor opoziției și ai societății civile și să elibereze toți prizonierii politici”, a transmis șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, într-o declarație.

Ministrul canadian de externe Mélanie Joly a condamnat, de asemenea, violența într-o declarație duminică și a spus că martorii cetățenilor și observatorii internaționali au furnizat „dovezi credibile” că rezultatele furnizate de autoritățile lui Maduro „nu reflectă voința poporului venezuelean”.

Maduro, care susține că a câștigat alegerile, dar nu a oferit încă dovezi, a respins astfel de critici duminică în timpul unei ceremonii militare la Caracas.

UE este o rușine”, le-a spus Maduro membrilor Gărzii Naționale Bolivariane, o ramură a armatei care a fost implicată în represiunea.

Decorând trupele despre care Maduro a spus că au fost rănite în timp ce răspundeau la tulburările post-electorale de luni și marți după alegeri, președintele Venezuelei a spus: „Ne confruntăm, înfrângem, reținem și pulverizăm o tentativă de lovitură de stat în Venezuela”.

Maduro, care a fost ales după moartea în 2013 a mentorului său Hugo Chávez, i-a îndemnat pe șefii militari să ordone „desfășurarea totală” a trupelor lor ca răspuns la provocarea opoziției.

Anterior, președintele Venezuelei le-a spus trupelor echipate cu puști și scuturi antirevolte: „Puteți fi siguri că vom merge după toți criminalii și după toți fasciștii, deoarece fascismul nu va prelua puterea în Venezuela. Sunt dispus să fac orice și mă bazez pe voi pentru a asigura ordinea, legea și constituția să prevaleze.

Evenimentul de duminică a părut menit să transmită un mesaj de unitate militară într-un moment în care oponenții politici ai lui Maduro au cerut forțelor armate să-l abandoneze pe moștenitorul nepopular al lui Chavez. Cu douăzeci și patru de ore mai devreme, zeci de mii de protestatari pro-guvernamentali au mărșăluit către palatul prezidențial, înr-o demonstrație de sprijin public pentru președinte ce părea orchestrată.

În timpul ceremoniei televizate de duminică, un tânăr soldat a luat microfonul pentru a-i declara deplină fidelitate comandantului său șef: „Ai o Gardă Națională Bolivariană care este dedicată, devotată și absolut loială ție și din adâncul inimii și revoluției bolivariane”.

Suntem conștienți că numai cu tine să ne conduci, patria nu se va pierde, că numai cu tine la conducere flacăra revoluției nu se va stinge”, i-a spus soldatul lui Maduro.

Retorica din ce în ce mai dură a guvernului și valul de arestări i-au speriat pe oponenții guvernului, deși aceștia au revenit sâmbătă în stradă, după ce au fost convocați de María Corina Machado, carismaticul lider al opoziției care a fost locomotiva campaniei lui González.

După șase zile de represiune brutală, au crezut că ne vor reduce la tăcere, că ne vor speria și ne vor paraliza… [Dar] vom merge până la capăt”, a spus Machado pentru mii de susținători.

maria corina machado
Foto: María Corina Machado / Sursa foto: Profimedia Images

Scriind în The Economist, González a respins afirmația lui Maduro conform căreia campania condusă de ea ar fi responsabilă pentru a provoca violență sau în spatele unei conspirații pentru a prelua ilegal puterea.

Ar fi împotriva principiilor mele și împotriva istoricului meu de-o viață să susțin orice violență, darămite o lovitură de stat. Regimul, dimpotrivă, pare să fie dispus să rămână la putere prin orice mijloace posibile, inclusiv prin folosirea violenței”, a adăugat González, diplomatul în vârstă de 74 de ani care a acceptat să candideze la președinție după ce lui Machado i s-a interzis să candideze.

edmundo gonzales
Foto: Edmundo González, candidatul opoziției, la un miting electoral în Caracas / Sursa foto: Profimedia Images

Fostul ambasador a susținut că a câștigat „o majoritate mare, incontestabilă” în alegeri și a cerut „o verificare competentă, imparțială a rezultatelor alegerilor cu urgență”.

SUA și alte țări au recunoscut câștigul lui González, în timp ce guvernele de stânga ale vecinilor Venezuelei, Brazilia și Columbia, l-au îndemnat pe Maduro să publice date detaliate despre alegeri în încercarea de a dezamorsa criza în creștere. Duminică, ministrul britanic de externe, David Lammy, a postat pe X, fostă Twitter: „Este esențial ca siguranța opoziției democratice să fie respectată”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Dar Maduro, care este acuzat pe scară largă pentru o criză economică paralizantă care a forțat aproximativ opt milioane de cetățeni să fugă în străinătate, nu a dat niciun indiciu că va renunța la putere.

Duminică, el a numit un oponent politic „un șobolan murdar” și pe alții „forțe demonice”, comparându-și inamicii cu Adolf Hitler, Benito Mussolini și Francisco Franco. „Nu mă voi preda niciodată”, a declarat Maduro.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville