Nicola Sturgeon, figura de profil a mișcării de independență a Scoției, a demisionat miercuri din funcția prim-ministru, scrie BBC News.
Anunțul a venit în cadrul unei conferințe de presă la Edinburgh. „Este important să știi aproape instinctiv când este momentul potrivit pentru a face loc altcuiva”, a declarat Nicola Sturgeon.
Sturgeon ocupa funcția de prim-ministru din noiembrie 2014, când i-a luat locul lui Alex Salmond în urma referendumului pentru independență. Ea a devenit apoi prim-ministrul Scoției cu cea mai lungă vechime în funcție.
Liderul liberal-democraților scoțieni spune că Scoția se confruntă cu „multe provocări” și solicită Partidului Național Scoțian (SNP) „restabilirea stabilității”. Dar astăzi „nu este o zi pentru atacuri politice”, a spus Alex Cole-Hamilton.
Liderul Partidului Național Scoțian a avut o serie de eșecuri politice recent, inclusiv înfrângerea la Curtea Supremă a Regatului Unit în ceea ce privește planurile sale pentru un nou referendum pentru independență, scrie The Guardian.
Au existat tot mai multe speculații că Sturgeon se pregătea să demisioneze la următoarele alegeri parlamentare din Scoția, dar nu atât de brusc. Ea le-a spus în repetate rânduri reporterilor că nu are de gând să renunțe și că intenționează să conducă guvernul scoțian și SNP până la alegerile din 2025.
Cu toate acestea, o serie de sondaje de opinie au arătat că a scăzut sprijinul popular pentru Sturgeon și pentru SNP.
Profesorul John Curtice, expert în sondaje de la Universitatea Strathclyde, a declarat pentru BBC că „nu există un succesor evident” pentru Nicola Sturgeon, despre care spune că este în prezent cel mai eficient comunicator al SNP.
Nicola Sturgeon a fost considerată un comunicator foarte eficient în timpul pandemiei de Covid-19, spre deosebire de Boris Johnson, a mai spus Curtice.
Editor : M.D.B.