Parlamentul israelian a aprobat o lege care dă guvernului puterea de a interzice emisiunile canalelor TV, inclusiv Al Jazeera, rețeaua deținută de Qatar. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că va „acţiona imediat” pentru a închide biroul local al reţelei, informează BBC.
SUA și-au exprimat îngrijorarea față de această mișcare.
Având în vedere că jurnaliştilor străini le-a fost interzis intrarea în Gaza, personalul Al Jazeera din zonă a fost unii dintre singurii reporteri capabili să acopere războiul de pe teren.
Knesset, parlamentul israelian, a aprobat proiectul de lege care permite rețelelor străine considerate o amenințare la adresa securității naționale să fie interzise „temporar”.
Interdicția ar fi în vigoare pentru o perioadă de 45 de zile la un moment dat, care ar putea fi reînnoită. Legea va rămâne în vigoare până în iulie sau până la sfârșitul luptelor semnificative din Gaza.
„Al Jazeera nu va mai fi difuzat din Israel”, a scris domnul Netanyahu pe Twitter/X, numind rețeaua un „canal terorist”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Al Jazeera a afectat securitatea Israelului, a participat activ la masacrul din 7 octombrie și a incitat împotriva soldaților IDF. Este timpul să scoatem șofarul Hamas din țara noastră. Canalul terorist Al Jazeera nu va mai difuza din Israel. Intenționez să acționez imediat în conformitate cu noua lege pentru a opri activitatea canalului. Salut legea promovată de ministrul Comunicațiilor Shlomo Karai cu sprijinul membrilor coaliției conduși de președintele coaliției Ofir Katz”, a scris Netanyahu pe X.
De ani de zile, oficialii israelieni au acuzat rețeaua de părtinire anti-israeliană. Dar criticile lor la adresa radiodifuzorului s-au intensificat de la atacurile Hamas din 7 octombrie. Autoritățile susțin că are legături strânse cu Hamas, ceea ce Al Jazeera neagă vehement.
Într-o declarație, Al Jazeera a transmis că „Netanyahu nu a putut găsi nicio justificare pentru a oferi lumii atacurile sale continue asupra Al Jazeera și libertatea presei, decât să prezinte noi minciuni și calomnii incendiare împotriva rețelei și a drepturilor angajaților săi”.
„Al Jazeera îl consideră responsabil pe prim-ministrul israelian pentru siguranța personalului său și a sediilor rețelei din întreaga lume, în urma instigării sale și a acestei acuzații false într-o manieră rușinoasă”, se mai spune în comunicat.
Postul TV a acuzat Israelul că i-a vizat personalul în mod deliberat. Jurnalişti, inclusiv Hamza Al-Dahdouh, fiul şefului biroului Al Jazeera Gaza, Wael Al-Dahdouh, au fost ucişi de atacurile israeliene. Israelul neagă că vizează jurnaliştii.
Qatar, unde se află sediul Al Jazeera, medieză discuțiile dintre Israel și Hamas cu privire la conflictul de aproape șase luni. Negocierile anterioare mediate de Qatar au dus la o încetare temporară a focului și la eliberarea a 105 ostatici israelieni.
Nu este clar, însă, dacă mișcarea Israelului va afecta discuțiile de încetare a focului.
Israelul a interzis anterior unui canal libanez mai mic, Al Mayadeen, să opereze în țară.
„Dacă este adevărat, o mișcare ca aceasta este îngrijorătoare”, a spus secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, întrebat despre interdicția propusă.
Al Jazeera s-a lansat pentru prima dată în 1996 și a zguduit peisajul media din Orientul Mijlociu, cu critici la adresa guvernelor și conducătorilor din regiune.
Dar unele guverne au contestat abordarea stației TV. Acesta a fost închisă sau blocată în țări precum Arabia Saudită, Iordania și Egipt.
Al Jazeera spune că a fost primul canal arab care a prezentat politicieni și comentatori israelieni în emisie.
Editor : M.I.