Preşedintele Joe Biden este exasperat că nu reuşeşte să convingă Israelul să îşi schimbe tacticile militare în Fâşia Gaza şi îl consideră pe Benjamin Netanyahu drept principalul obstacol, scrie NBC News, preluată de News.ro. Potrivit unor surse citate de NBC, președintele american l-a făcut pe Netanyahu „dobitoc” de cel puțin trei ori, în timpul unor conversații private.
Biden a declarat că încearcă să convingă Israelul să accepte o încetare a focului, dar Netanyahu "îi face viaţa un iad" şi este imposibil de tratat cu el, au declarat persoanele familiarizate cu afirmaţiile lui Biden, care au cerut păstrarea anonimatului.
"El consideră că este destul şi trebuie să se oprească", a declarat una dintre persoane cu privire la opiniile exprimate de Biden.
În ultimele săptămâni, în privat, Biden a vorbit despre Netanyahu, un lider pe care îl cunoaşte de zeci de ani, cu o francheţe care i-a surprins pe unii dintre cei care au auzit comentariile sale, au spus sursele NBC. Comentariile sale despre relaţiile cu Netanyahu sunt presărate cu expresii dispreţuitoare la adresa acestuia. Se referă la premierul israelian spunându-i "individul ăsta", au spus aceste persoane. Şi în cel puţin trei cazuri recente, Biden l-a numit pe Netanyahu "dobitoc", potrivit a trei dintre persoanele direct familiarizate cu comentariile sale.
Întrebat despre comentariile private ale lui Biden despre Netanyahu, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate a declarat că cei doi lideri au o relaţie respectuoasă. "Preşedintele a fost clar în cazul în care nu este de acord cu premierul Netanyahu, dar aceasta este o relaţie de zeci de ani care este respectuoasă în public şi în privat", a declarat purtătorul de cuvânt.
Biden, tot mai critic la adresa lui Netanyahu
Însă francheţea comentariilor necenzurate ale lui Biden despre Netanyahu, precum şi refuzul premierului israelian de a schimba tactica în Gaza sugerează că dinamica dintre cei doi lideri s-ar putea apropia de un punct de inflexiune.
Duminică, Biden i-a spus lui Netanyahu, cu care a vorbit la telefon, că este de părere că "o operaţiune militară în Rafah nu ar trebui să aibă loc fără un plan credibil şi executabil" pentru protejarea şi sprijinirea palestinienilor care se adăpostesc acolo, a precizat Casa Albă într-un comunicat. Cea mai mare parte a conversaţiei lor de 45 de minute s-a axat pe un acord îndelung discutat, dar amânat în repetate rânduri, între Israel şi Hamas pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi în Gaza în schimbul unei pauze în operaţiunile militare şi a eliberării deţinuţilor palestinieni, potrivit Casei Albe.
Biden a adoptat joi un ton mult mai tăios şi a descris asaltul militar al Israelului în Gaza ca fiind "exagerat". Secretarul de stat Antony Blinken a fost, de asemenea, foarte tranşant săptămâna trecută, după o întâlnire cu Netanyahu în Israel. Blinken a declarat că i-a spus lui Netanyahu că numărul civililor palestinieni care mor în fiecare zi din cauza operaţiunilor militare ale Israelului "rămâne prea mare".
Cu toate acestea, persoane familiarizate cu comentariile private ale lui Biden au declarat că acesta le-a spus că este de părere că ar fi contraproductiv pentru el să fie prea dur cu Netanyahu în mod public. De asemenea, frustrările lui Biden faţă de Netanyahu nu au dus la o schimbare majoră de politică, dar administraţia sa a început să ia în considerare astfel de opţiuni, potrivit NBC. În urmă cu două săptămâni, oficiali au declarat pentru NBC News că administraţia discută amânarea sau încetinirea vânzărilor de arme americane către Israel ca o pârghie pentru a-l determina pe Netanyahu să reducă operaţiunile militare israeliene în Gaza şi să facă mai mult pentru a proteja civilii.
Într-o altă potenţială schimbare de politică, NBC a raportat săptămâna trecută că oficialii administraţiei elaborează opţiuni pentru recunoaşterea oficială a unui stat palestinian independent. Cu toate acestea, chiar dacă Biden şi-a intensificat retorica, el nu este încă pregătit să facă schimbări politice semnificative, au spus oficialii. El şi consilierii săi continuă să creadă că abordarea sa de susţinere fără echivoc a Israelului este cea corectă.
Unii democraţi din Congres au cerut impunerea unor condiţii pentru ajutorul american acordat Israelului. Alţi democraţi, inclusiv veterani militari care au luptat în Irak şi Afganistan, au pus sub semnul întrebării tacticile Israelului, susţinând că bombardamentele grele şi victimele civile ridicate sunt metode contraproductive, care ameninţă să ofere şi mai mult combustibil extremiştilor.
În unele dintre cele mai fruste momente din conversaţiile private recente pe care le-a avut, preşedintele ar fi spus că Netanyahu doreşte ca războiul să se prelungească pentru a putea rămâne la putere, au declarat trei dintre persoanele familiare cu comentariile sale.
La o strângere de fonduri la care Biden a participat în ultimele săptămâni, el a vorbit despre Israel şi despre frustrările sale faţă de Netanyahu în faţa unui mic grup de donatori. "El a spus că Bibi a început grozav, dar a fost o pacoste în ultima vreme. M-a terminat în ultima vreme", ar fi spus preşedintele, potrivit unei persoane care a fost de faţă.
Editor : I.C