Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite, a ajuns, sâmbătă, în Armenia într-o vizită anunțată cu puțin timp în urmă, pe fondul conflictului armat pe care această țară l-a avut cu Azerbaidjanul la graniță.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Avionul la bordul căruia Pelosi a sosit în Armenia a aterizat pe aeroportul Zvartnoţ, de la periferia capitalei Erevan, potrivit presei locale citată de agențiile internaționale și Agerpres. Străzile care duc de la aeroport spre centrul Erevanului au fost împodobite cu steaguri armene şi americane, potrivit imaginilor publicate pe reţelele sociale.
Pelosi a declarat, înainte de vizită, că ea este un „simbol puternic de angajare fermă a Statele Unite ale Americii față de o Armenie pașnică, prosperă și democratică și o regiunea a Caucazului stabilă și sigură”.
„Această vizită va juca un rol major pentru a garanta securitatea noastră”, a declarat, la rândul său, preşedintele parlamentului armean, Alen Simonian. Pelosi a sosit în capitala armeană într-o vizită de trei zile în cursul căreia are prevăzute întâlniri cu autorităţi locale şi vizitarea monumentului victimelor genocidului armean în Imperiul Otoman.
Vizita şefei Camerei Reprezentanţilor americane vine într-o perioadă în care regiunea, de importanţă strategică în specia pentru transportul de hidrocarburi de la Marea Caspică, este scena unor fricţiuni între influenţa Turciei, aliată a Azerbaidjanului, şi cea a Rusiei, garanta teoretică a securităţii Armeniei, unde dispune de o bază militară, dar care este foarte ocupată în Ucraina.
Săptămâna aceasta, guvernul de la Erevan a acuzat trupele azere că au înaintat câţiva kilometri pe teritoriul Armeniei. Cel de la Baku, la rândul sau, a atribuit acţiunile armatei sale prevenirii unei „provocări armene pe scară largă”.
Confruntările de la graniţă s-au soldat cu peste 210 de soldaţi morţi de ambele părţi şi au forţat autorităţile armene să evacueze peste 7.000 de persoane din zonele populate din apropierea graniţei. Aceste confruntări au izbucnit marţi şi s-au încheiat printr-o mediere internaţională în noaptea de joi.
Editor : Adrian Dumitru