Festivitățile dedicate zilei de 9 mai, când Rusia sărbătorește victoria împotriva Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, nu vor include în acest an și parada „Regimentului nemuritorilor”, informează presa de stat rusă. Pretextul invocat oficial îl reprezintă „măsurile de securitate”, deși în realitate autoritățile ruse se tem că o astfel de paradă - la care participanții defilează cu portretele celor morți în război - ar putea reflecta inclusiv pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, conform experților militari britanici.
Pe data de 18 aprilie, deputata în Duma de Stat a Rusiei, Elena Țunaeva, membră a partidului Rusia Unită a lui Vladimir Putin, a declarat, citată de TASS, că anularea marșului a fost luată deoarece mai multe regiuni, inclusiv Crimeea, renunțaseră la festivitățile de 9 mai „din cauza riscurilor de securitate”.
Deputata rusă a invocat astfel „unitatea națională”, ca motiv pentru anularea defilării „Regimentului nemuritorilor” în restul Federației Ruse.
În analiza de sâmbătă a situației de pe frontul din Ucraina, ministerul britanic al Apărării a precizat că decizia de anulare a acestui marș are mai degrabă legătură cu numărul mare de pierderi suferite de armata rusă în acest război.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„În realitate, autoritățile (ruse) sunt extrem de îngrijorate că participanții la acest marș ar arăta numărul de pierderi suferite recent de Rusia”, se arată în analiza ministerului britanic.
Ridicată la rang de „cauză sacră” de Vladimir Putin, comemorarea Marelui Război Patriotic - așa cum numește Rusia cel de-al Doilea Război Mondial - nu se materializează doar prin impunătoarea paradă militară de 9 Mai din Piața Roșie. Începând din 2015, celebrarea victoriei asupra naziștilor este însoțită și de uriașă defilare a civililor, așa-numitul „Regiment nemuritor”. Este un marș-procesiune în timpul căruia cei de azi defilează cu portretele celor morți în război - părinți sau bunici.
Editor : Mihnea Lazăr