În urmă cu un an, Nicolas Puech, unul dintre descendenții lui Thierry Hermès, fondatorul celebrului brand de lux, a înfierbântat visele tuturor îngrijitorilor de spații verzi de pe domeniile familiilor bogate din întreaga lume, declarând că intenționează să-și adopte grădinarul pentru a-i lăsa moștenire o bună parte din averea lui estimată la câteva miliarde de franci elvețieni.
Stabilit în Elveția, în cantonul Valais din sudul țării, Nicolas Puech, cetățean francez în vârstă de 81 de ani, era cunoscut drept „cel mai mare acționar individual al Hermès”, deținând aproximativ 5% din acțiunile companiei, evaluate la aproximativ 13 miliarde de euro.
Moștenitorul Hermès reclamă dispariția acțiunilor
Numai că, din păcate pentru bietul grădinar, un marocan în vârstă de 51 de ani, soarta nu i-a zâmbit atât de șăgalnic și de generos precum aștepta, pentru că, în baza unor documente pe care le-a depus în instanță, Nicolas Puech declară nu se mai află în posesia celor șase milioane de acțiuni Hermès, scrie Business Insider.
Pueh îl acuză de dispariția acțiunilor Hermès pe fostul administrator al averii sale, Eric Freymond, care a ocupat această funcție timp de 20 de ani.
Situația acestor acțiuni nu este foarte clară. Publicația elvețiană Tribune de Genève informează că ele au fost depuse, în 2012, într-o casetă de valori a unei bănci din Geneva , dar că în prezent nu se mai cunoaște nimic despre locul în are s-ar putea afla.
Mai mult, Procuratura Publică din Geneva a refuzat să deschidă un dosar care să investigheze această speță pe baza acuzațiilor făcute de Puech împotriva fostului administrator al averii sale, iar decizia a fost susținută și de o hotărâre a instanței, care, conform Bloomberg, a conchis că presupusa fraudă este "indetectabilă pentru muritorii de rând".
Într-o declarație oferită Business Insider, avocații lui Pueh afirmă că se află ”în plin proces de cercetare a dosarului penal”, fără să mai ofere și alte detalii.
Un alt acord cu o fundație non-profit
Puech, care are 81 de ani, necăsătorit și fără să aibă urmași, deținea, anul trecut, 5,7% din Hermès, fiind cel mai mare acționar individual al companiei.
Hermès a fost fondată în 1837 și producea de șei pentru cai. Brandul a evoluat într-un simbol suprem al statutului social — și este, încă, un rar exemplu de succes pe piața de lux în declin din China, unde conform unor rapoarte recente are vânzări constante.
În octombrie 2022, descendentul fondatorului Hermes a instruit un avocat să „îi facă ordine în problema moștenirii” fiind mandatat să efectueze o procedură de adopție.
Dar există o problemă: în 2011, Nicolas Puech a semnat un acord prin care s-a angajat să-și lase moștenire averea unei fundații cu sediul la Geneva, Isocrate - o organizație nonprofit dedicată jurnalismului de interes public.
La începutul lui 2023, miliardarul a anunțat că „intenționează să facă alte aranjamente testamentare”. Fundația menționată a precizat că „a aflat recent despre dorința fondatorului său de a anula pactul de moștenire”, dar, pe de altă parte, „nu are cunoștință de alte măsuri”. „Aceasta dorință de a anula unilateral pactul de moștenire pare neîntemeiată”, a transmis fundația într-un comunicat, în care mai spune că „activitățile sale de utilitate publică sunt amenințate” în acest context.
Bloomberg estimează că viitorul Fundației este acum în dubiu. În noiembrie 2023, aceasta a declarat că nu va mai accepta cereri de finanțare noi.