Galerie Foto Momente istorice la Roma. Liderii religioși ai lumii s-au rugat împreună pentru pace

Data actualizării: Data publicării:
Papa Francisc la întâlnirea ecumenică de rugăciune pentru pace „Nimeni nu se salvează singur - pace și fraternitate”, în Piazza del Campidoglio din Roma, la 20 octombrie 2020
Papa Francisc la întâlnirea ecumenică de rugăciune pentru pace „Nimeni nu se salvează singur - pace și fraternitate”, în Piazza del Campidoglio din Roma, la 20 octombrie 2020 Foto: Profimedia

Momente impresionate, marți, la Roma. Papa Francisc a conduo rugăciune pentru pace într-una dintre cele mai vechi bazilici din oraș și a participat la o ceremonie alături de reprezentanţii marilor religii ale lumii și de președintele Italiei, în Piaţa Capitoliului.

Papa Francisc și patriarhul ortodox Bartolomeu, dar și alți liderii creștini, iudaici, budiști și musulmani s-au rugat împreună și au lansat Apelul pentru Pace 2020.

Deviza evenimentului a fost „Nimeni nu se salvează singur. Pace și Fraternitate” și, potrivit Vaticanului, vine într-un moment de grea încercare pentru omenire. Pe lângă pandemia de coronavirus care afectează tot mai puternic diverse regiuni de pe glob, au loc războaie interminabile, ca acelea din Siria și Yemen, dar și conflicte reaprinse cu deosebită violență, cum este cazul celui din Nagorno-Karabagh. 

Publicul care asistă la un serviciu interreligios de rugăciune pentrui pace, alături de Papa Francisc, în biserica Santa Maria din Aracoeli, la Roma Foto: Profimedia
Publicul care asistă la un serviciu interreligios de rugăciune pentrui pace, alături de Papa Francisc, în biserica Santa Maria din Aracoeli, la Roma Foto: Profimedia

Liderii religioşi s-au rugat în diferite lăcaşuri marţi după-amiază. La Bazilica Santa Maria din Aracoeli au fost prezenţi Papa şi ceilalţi creştini, alături de patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, şi de reprezentanţi ai diferitelor biserici ortodoxe şi protestante. Episcopul Heinrich a reprezentat Consiliul Bisericii Evanghelice din Germania.

Cultul mozaic a fost reprezentat de Haim Korsia, marele rabin al Franţei, care a participat la o slujbă la Marea Sinagogă din Roma.

Islamul l-a avut ca reprezentant pe Mohamed Abdelsalam Abdellatif, secretarul general musulman al Comitetului superior al fraternităţii musulmane, iar budismul pe Shoten Minegishi.

Justin Welby, Arhiepiscopul de Canterbury şi liderul spiritual al anglicanilor, urma să participe la eveniment, însă nu a putut ajunge din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Rugăciunea creștinilor a fost condusă de Suveranul Pontif, iar papa l-a numit pe patriarhul Bartolomeu „fratele lui”.

„Lecția recentei pandemii, să fim onești, este aceea a conștientizării faptului că o întreagă comunitate mondială navighează într-o barcă unde dacă îi este rău unuia, le este rău tuturor. Să ne amintim: nimeni nu se salvează singur, ne putem salva numai împreună”, a spus Papa Francisc.

După rugăciunea simultană, care a durat aproximativ o oră, cu toţii s-au reunit în prezenţa preşedintelui Italiei, Sergio Mattarella, în Piaţa Campidoglio, unde a avut loc o nouă ceremonie.

Întâlnirea internaţională de rugăciune pentru pace între marile religii ale lumii a fost urmată de proclamarea Apelului pentru pace din 2020 şi de aprinderea Candelabrului păcii.

Victimele războaielor și ale pandemiei au fost comemorate printr-un minut de reculegere.

„O lume fără război și violență nu este o utopie”, se arată în Apelul pentru pace semnat de Papa Francisc și liderii religioși.

Papa a purtat pentru prima dată mască la o slujbă publică

Papa Francisc a purtat marţi pentru prima dată mască la o slujbă publică, când împreună cu alţi lideri religioşi a participat la Roma la o întâlnire internaţională de rugăciune pentru pace, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Suveranul Pontif a purtat o mască albă în timpul slujbei oficiate la Bazilica Santa Maria din Aracoeli din Roma. El a purtat anterior mască doar în maşina care îl ducea la audienţele sale săptămânale de la Vatican.

Papa Francisc a fost criticat, în special în social media, pentru că nu a purtat mască la audienţele sale generale şi pentru că a intrat uneori în contact relativ strâns cu vizitatorii.

Papa Francisc şi-a scos masca marți în timp ce a citit rugăciunea, la fel ca şi ceilalţi lideri care s-au adresat mulţimii, dar a pus-o la loc când a terminat de vorbit.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...