Un analist rus, membru într-un consiliu al Ministerului Apărării de la Moscova, invitat la o emisiune la televiziunea de stat, a recunoscut - fără să știe că microfonul este pornit - că dronele pe care Rusia le folosește în Ucraina sunt iraniene, dar autoritățile nu recunosc. Moderatoarea a încercat să-i atragă discret atenția.
Secvența a apărut pe contul de Twitter Wartranslated, unde sunt postate înregistrări din Rusia, traduse pentru vorbitorii de limbă engleză.
Analistul militar Ruslan Puhov a fost invitat la televiziunea de stat din Rusia să vorbească despre schimbarea piețelor globale. Crezând că interviu nu a început încă, el a adus în discuție subiectul dronelor iraniene, cerându-le moderatorilor să nu spună că sunt iraniene, pentru că autoritățile nu recunosc, potrivit Wartranslated.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Moderatoare: - Cum se vor schimba piețele globale? Vom întreba un expert, îl avem în studio pe Ruslan Puhov, analist de strategie și tehnologie, membru în consiliul public la Ministerul Apărării.
Ruslan Puhov (în timp ce se îndreaptă spre locul său în studio vorbește cu moderatoarea, fără să știe că microfonul este deschis): - ... să nu facem valuri prea mari, chiar vă cer să nu ne concentrăm prea mult asupra dronelor iraniene. (...) Știm cu toții că sunt iraniene, dar autoritățile nu recunosc.
Moderatoare (îl întrerupe, în vreme ce celălalt moderator tușește): - Ruslan Nicolaevici!
Moderatoare: - Bună seara, Ruslan Nicolaevici, să începem cu schimbările de pe piețele globale...
Rusia a declanșat o serie de atacuri asupra Ucrainei după explozia de la Podul Kerci, mare parte din acestea fiind executate cu drone-kamikaze care lovesc infrastructura civilă din mai multe orașe ale țării. Ucraina a doborât un număr semnificativ de drone și a acuzat că sunt de proveniență iraniană, livrate Rusiei. Imaginile cu resturile acestor aparate doborâte sprijină ipoteza că este vorba de drone-kamikaze Shahed, care se detonează asupra țintei.
Iranul a negat că ar fi livrat drone Rusiei, însă Uniunea Europeană a susținut acuzele Ucrainei și a anunțat că are dovezi în acest sens. Mai mult, UE a anunțat joi o serie de sancțiuni impuse companiei iraniene care produce dronele Shahed și unor generali importanți din armata iraniană.
Editor : Bogdan Păcurar