Sprijinul României pentru o Moldovă puternică, independentă şi proeuropeană este decisiv, a recunoscut oficialul american.
La sfârșitul anului trecut, preşedintele României a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015. Administrația prezidențială a argumentat că „nu există siguranța că Republica Moldova va continua reformele”.
Politica de la Chișinău trece de mai mult timp printr-o perioadă tulbure, zguduită de scandalul sustragerii unui miliard de dolari din trei bănci, de arestarea fostului premier Vlad Filat, dar și de o instabilitate guvernamentală. Societatea civilă, dezamăgită de clasa politică, inclusiv de cea care se declară proeuropeană, a ieșit în stradă să protesteze și încearcă să-și găsească noi lideri.
În prezent, Guvernul de la Chișinău este condus de trei luni de Pavel Filip, un apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc, în care mulți cetățeni de peste Prut văd sursa răului absolut și a corupției.
Abia instalat în funcţie, în ianuarie, premierul Republicii Moldova a venit în România ca să ceară ajutorul oficialilor de aici. Moldova spera să primească măcar prima tranşă din ajutorul financiar în valoare de 150 de milioane de euro care a fost semnat în octombrie 2015, dar care nu a mai fost promulgat din cauza crizei politice. Banii vor veni, l-a asigurat Dacian Ciolos pe omologul său de peste Prut. Există o condiţie: Moldova să arate că face paşi concreţi către reformă şi stabilizare. Şi, ca să nu lase nimic la voia întâmplării, premierul român a spus că va transmite cât de curând o listă de paşi concreţi care trebuie făcuţi înainte de livrarea primei tranşe.
Împrumutul a fost deblocat de curând.
Trebuie menționat și că săptămâna trecută controversatul Vlad Plahotniuc a fost în SUA, unde s-a întâlnit cu Victoria Nuland, un alt adjunct al secretarului de stat american, o vizită care a provocat o oarecare nedumerire.
În aceste condiții, Antony Blinken a părut să aprecieze că guvernul de la Chișinău a depus eforturi în ultimele luni în sprijinul reformelor, începând cu angajamentele cuprinse în programul cu Fondul Monetar Internaţional.
Diplomatul american a precizat că a atins subiectul Moldova în toate discuțiile avute cu oficiali din România.
„Cred că este demn de remarcat că sprijinul României pentru Moldova a însemnat asigurarea că Moldova continuă pe drumul reformelor, inclusiv îndeplinirea angajamentelor asumate”, a punctat Antony Blinken.
El a dat toate aceste răspunsuri după ce fusese întrebat dacă discuțiile despre unirea României cu Moldova ar putea fi o sursă de tensiuni în regiune și dacă Washingtonul vede în Moldova un al doilea stat românesc.
Citiți și: