VIDEO Interviul integral
Rep. : Un român, atunci când noi, ziariştii vorbim despre politicieni moldoveni, are două întrebări. Prima: al cui om este. Dumneavoastră al cui sunteţi?
Pavel Filip, premierul Moldovei: Sunt un om al responsabilităţii, nu contează funcţia ocupată, o sugestie şi pentru ceilalţi: să nu tindă să facă şi să se gândească la carieră, e bine să te concentrezi pe muncă, lucrurile se derulează de la sine. Sunt un om responsabil. Duc o responsabilitate pentru majoritatea parlamentară care a votat pentru acest guvern.
Rep.: Şi a doua: cât stă politicianul respectiv în funcţie?
Pavel Filip, premierul Moldovei: Eu încă nu mă consider politician - sunt mai mult un om de formare tehnică, am fost în mediul de afaceri, am venit în politică în 2011. Nu vreau să mă gândesc cât stau în fruntea guvernului - priorităţile sunt altele. Un premier e preocupat de rezultatele pe care urmează să le livreze această echipă guvernamentală.
Rep.: România e prima dumneavoastră vizită externă la mai puţin de o săptămână de la învestirea cabinetului dumneavoastră. Ce vă aşteptaţi să obţineţi?
Pavel Filip, premierul Moldovei: A fost foarte important ca prima vizită să fie aici pentru că România a fost mereu alături de Republica Moldova – am vorbit azi cu premierul Dacian Cioloş şi am încrederea că va fi dată prima tranşă de 60 de milioane de euro. Sunt condiţionalităţi, oricum eram gata să le îndeplinim pentru că vrem să impunem o stabilitate financiară, dar şi una socială şi politică. Condiţionalităţile sunt realizabile în foarte scurt timp, cu siguranţă că banii vor veni înainte de a avea un acord semnat cu FMI.
Rep.: Explicaţi-ne ce se întâmplă mai exact în Republica Moldova acum.
Pavel Filip, premierul Moldovei: Suntem într-o situaţie destul de dificilă, am fost conştient că avem o situaţie de criză în Republica Moldova când am acceptat cu colegii mei să ne asumăm actul guvernării. Chiar şi inaugurarea (învestirea) guvernului a fost pe un fond de tensiune maximă. Eu, fiind membru al cabinetului de miniştri, am găsit utile aceste proteste pentru că modul în care se lucra la guvern, relaxat, cu multe disensiuni politice, cu discuţii de unde fiecare încerca să extragă dividende politice... am considerat că o presiune din partea societăţii civile ar fi bună pentru mobilizarea guvernului. Acum nu mai gândesc la fel, pentru că nu sunt sigur că revendicările sincere ale cetăţenilor care erau atunci rămân aceleaşi.
Rep.: Am avut şi noi proteste de curând, care s-au soldat cu demisia premierului de la acea vreme. Vă gândiţi la demisie?
Pavel Filip, premierul Moldovei: Nu. Demisia guvernului nu ar însemna neapărat alegeri anticipate, ci că parlamentul are la dispoziţie trei luni pentru a instala un nou guvern. Nu înţeleg această revendicare şi adună lumea şi le vorbeşte despre această revendicare: alegeri anticipate. Nu pot fi declanşate legal, nu se întrunesc cele trei condiţii.
Rep.: Cum puteţi dovedi că sunteţi proeuropean?
Pavel Filip, premierul Moldovei: Integrarea europeană este mai degrabă materie de politică internă. Republica Moldova trebuie să se modernizeze şi să se dezvolte pe interior. Uniunii Europene nu îi trebuie o Republică Moldova plină de corupţie şi birocraţie. Obiectivul meu este ca cetăţenii să vadă că în Moldova e un guvern care se preocupă de nevoile lor.
Rep.: Care e legătura dumneavoastră cu Vlad Plahotniuc?
Pavel Filip, premierul Moldovei: Vlad Plahotniuc este prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, eu sunt unul dintre vicepreşedinţi. Asta e legătura noastră pe platforma de partid. Am făcut aceeaşi universitate, dar la facultăţi diferite, ne cunoaştem de mult.
Rep.: Care e rolul său în criza de acolo?
Pavel Filip, premierul Moldovei: Plahotniuc este un om care s-a preocupat mai puţin de imaginea sa. Cei care finanţează protestele împotriva sa sunt cei care pe vremuri au făcut afaceri cu el, au creat televiziuni, au creat non-stop pentru denigrarea acestui om.
Rep.: E o prioritate ancheta privind miliardul dispărut din bănci?
Pavel Filip, premierul Moldovei: E important să fie dusă până la capăt. O prioritatea pentru executiv este recuperarea banilor ca să întoarcem banii în Republica Moldova. Mi-am propus împreună cu colegii să avem un panou, unde zilnic să se vadă recuperarea.
Rep.: Unde aţi pune panoul?
Pavel Filip, premierul Moldovei: Va fi unul electronic. Într-un loc public.
Rep.: De unde începeţi reformele? Cu cine, cu ce le faceţi?
Pavel Filip, premierul Moldovei: Avem un plan de guvernare, sunt foarte bine punctate priorităţile, una ar fi lupta cu corupţia, alta ar fi îmbunătăţirea mediului de afaceri. Mesajul transmis azi la Bucureşti – pentru că avem nevoie acum mai mult ca oricând de sprijinul României - o susţinere declarativă şi virarea primei tranşe din acest împrumut rambursabil pentru a trece prima etapă - apoi vom încerca să ne descurcăm singuri, vom avea rezultate din reformele produse.
INTERVIUL INTEGRAL poate fi urmărit în materialul video