În Republica Moldova rămân în continuare două guverne paralele, care nu se recunosc reciproc şi care iau decizii contradictorii. Executivul condus de Pavel Filip a hotărât mutarea la Ierusalim a ambasadei moldovene din Israel. Proiectul ar fi mai vechi, dar a fost blocat de preşedintele suspendat Igor Dodon, a spus primul-ministru democrat. De cealaltă parte, majoritatea pro-europeană şi pro-rusă din Parlament a schimbat sistemul electoral. Nu este clar dacă va avea un efect, având în vedere că legislativul a fost dizolvat de Curtea Constituţională.
- Ce, noi ştim toţi aici ce şi cum? Ei toţi sunt prezidenţi, fiecare om are prezidentul lui.
Haosul este la putere în Republica Moldova, unde taberele Dodon şi Plahotniuc se luptă pentru putere. Jurnaliştii spun că zeci de oameni ar fi fost aduşi cu autocarele la Chişinău, pentru a-l susţine pe liderul Partidului Democrat.
- Nepoţii nu vin la noi că nu avem ce să le dăm, măcar o bomboană.
Sosirea lor la Chişinău nu e privită tocmai cu ochi buni de unii locuitori ai capitalei.
- Sunteţi din cei care au trădat, înţeleg, vă dă bani, dar pe urmă vă e ruşine...
- Oamenii îl apără pe cel care a furat un miliard. Să mai fure unul, iar să plătim din buzunar.
În plin război între Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc, a apărut o nouă înregistrare video în care liderul socialist ar susţine federalizarea ţării.
Filmarea a apărut la o televiziune apropiată de Plahotniuc şi ar surprinde momentul în care Dodon îi dictează unui apropiat de-al oligarhului cum să fie formulată condiția federalizării.
Igor Dodon, preşedinte suspendat: „De întreprins eforturi comune pentru reintegrarea ţării prin acordarea unui statut special regiunii transnistrene în componenţa Republicii Moldova, care prevede atribuţii (puteri) largi legislative, executiv-deconcentrate. Kozak (vicepremierul Rusiei, n.red.) mi-a dictat, după ce i-am spus că nu putem scrie "federalizare".”
Tabăra lui Plahotniuc nu renunţă la anticipate, dar vrea în acelaşi timp dialog politic cu alianţa pro-ruşilor şi pro-europenilor.
Andrian Candu, vicepreşedintele: „Doar prin comunicare, doar prin dialog putem găsi soluţii politice, care să ne ducă la ieşirea din criza politică.”
Între timp la Bucureşti, Ministerul de Externe a adoptat o nouă poziţie şi spune că voinţa exprimată de moldoveni la scrutinul din februarie trebuie respectată.
Până acum, ministrul Teodor Meleşcanu susţinea că alegerile anticipate reprezintă singura soluţie, variantă preferată de tabăra Plahotniuc. Bâlbele şefului diplomaţiei române au fost taxate de premier.
Viorica Dăncilă, premierul României: „Unii s-au grăbit cu declarațiile. Am făcut o comisie la MAE, din care fac parte toți factorii de decizie și vom veni cu o poziție comună, de țară. Nu mai trebuie să avem opinii seperate legate de un lucru atât de important și trebuie o poziție agreată de toți.”