Sintagma „limba română” rămâne în toată legislația Rep. Moldova. Eșec al socialiștilor și comuniștilor la Curtea Constituțională

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - SENAT - CENTENAR CONSTITUTIE INTREGITA - 27 MAR 2023
Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a anunțat și neconstituționalitatea articolului de lege care constată învechirea textului „funcționând pe baza grafiei latine”. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis marți că sintagma „limba română” rămâne în toată legislația tării, inclusiv în Constituție. Bogdan Aurescu salută decizia magistraților care au respins sesizarea depusă de deputații socialiști și comuniști, informează Radio Chișinău.

Bogdan Aurescu salută decizia magistraților de a păstra sintagma „limba română” în legislația Republicii Moldova, precizând că a considerat întotdeauna că „limba moldovenească” a fost „un construct artificial al URSS pentru divizarea românilor”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional și articolul care constată învechirea textului „funcționând pe baza grafiei latine”.

Socialiștii și comuniștii nu s-au prezentat la ședință pentru a-și argumenta sesizarea, transmite sursa citată.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a menționat Hotărârea Curții din 2013, prin care s-a stabilit că Declarația de Independență, în care este scris că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, prevalează asupra textului Constituției.

Astfel, sesizarea deputaților comuniști și socialiști a fost parțial respinsă și sintagma limba română rămâne în toată legislația Rep. Moldova, inclusiv în Constituție.

„Având în vedere faptul că actele Curții Constituționale nu pot fi contestate, sunt definitive și, indiferent de natura lor, își produc efectele pe care Constituția le conferă, Curtea a considerat vădit inadmisibilă sesizarea în partea referitoare la modificarea denumirii limbii de stat ca limbă română în actele adoptate de Parlament”, a declarat Domnica Manole.

În același timp, Curtea a declarat neconstituțional articolul de legea din 2023 care constată desuetudinea/învechirea textului „funcționând pe baza grafiei latine”.

„Din jurisprudența Curții Constituționale decurge că aplicarea desuetudini ține de competența judecătorilor constituționali sau de drept comun. Doar judecătorii pot declara desuetă o prevedere normativă pentru că aceasta și-a pierdut legitimitatea. Prin urmare, adoptând art. 2 din legea nr. 52 din 16 martie 2023, Parlamentul și-a depășit competența prevăzută de Constituție”, a spus Domnica Manole.

La sfârșitul lunii martie anul trecut, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care au solicitat verificarea constituționalității deciziei de schimbare a denumirii limbii de stat, din moldovenească în română, în toată legislația din Republica Moldova, inclusiv în Constituție.

Legea respectivă a fost adoptată anul trecut, după 10 ani de la decizia Curții Constituționale care a stabilit că denumirea corectă a limbii oficiale este limba română.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...